Новини
17ЖОВ
Дмитро Шастал: Моя спеціальність — економічна кібернетика

Нападник «Олександрії» розповідає про те, як грає у футбол і… на гітарі

Дмитре, під час «вікна» в Чемпіонаті основа Вашої команди зустрілася з «Олександрією» U-21. Про цей матч мало інформації, розкажіть, як він пройшов.

— Ніякої секретності довкола нього не було — вхід на стадіон був відкритий, будь-який бажаючий міг завітати на цей матч. У принципі, це був звичайний спаринг під час паузи в сезоні.

Ви зуміли зробити хет-трик, а, за словами очевидця, могли забити вдвічі більше. Що це за «труднощі реалізації»?

— Ну, думаю, очевидці трохи перебільшили. Крім трьох голів, я, здається, ще двічі вдарив по воротах: одного разу після відскоку з кутового, другого — метрів із 20-ти.

В останньому турі Чемпіонату перед перервою Вас, нарешті, «прорвало» у плані забитих м’ячів. Можливо, Ви частіше відзначалися б, якби виступали не на правому фланзі нападу, а в центрі?

— Про те, чи «прорвало»: не знаю, чи можна вживати такий термін щодо футболу, але я справді дуже радий, що забив, бо голи для форварда — запорука впевненості. Тоді впевненість у собі зростає — як і наснага йти до чужих воріт. Щодо амплуа: я тільки формально крайній вінгер, у сучасному футболі, за великим рахунком, є лиш одне розрізнення — гравці атаки й виконавці оборони. Під час ігор я часто опиняюсь і на лівому фланзі, й у центрі, ми з партнерами міняємося місцями, створюючи проблеми для суперника.

Розглянувши Ваші показники за даними InStat, звертаєш увагу на такий: за один вихід на поле Ви робите в середньому 3,4 обвідки, з яких лише 1,3 вдалі. Для футболіста атакувального плану це малувато…

— Насамперед треба розуміти, що статистика у спорті — специфічна, тонка річ. На мою думку, не варто робити висновки про гравця, просто дивлячись на його цифри. Тепер конкретно про себе: обвідка — не мій «козир», я застосовую інші якості, щоби досягти свого на полі. З другого боку, так, цей показник варто поліпшити.

12-й тур закриється поєдинком «Олександрії» та «Карпат». Від липня львів’яни двічі змінювали тренерів, і тепер це не та команда, яку Ваша обіграла на старті першого кола.

— Думаю, це буде яскравий поєдинок, який закриє не просто тур, а цілий футбольний відрізок. У цьому матчі велике значення матиме тактика, причому від обох команд. Дуже цікаво, що нам запропонують львів’яни і що чим ми зможемо відповісти.

Наостанок два запитання нефутбольного плану. Перше: довелося почути, що Ви навчаєтесь у «престижному виші». Розкриєте секрет, у якому саме?

— Вже вивчився, влітку отримав диплом. Навчався в КПІ на кафедрі Математичного моделювання економічних систем, моя спеціальність — економічна кібернетика. Більшість часу вчився заочно, проте перші роки відвідував пари стаціонарно. Тобто отримав диплом заслужено, щось таки знаю!

Іще є дані, що Ви віртуозно володієте грою на гітарі. Якщо це правда, якому репертуару надаєте перевагу?

— Не те щоби віртуозно: комусь подобається, комусь ні. Головне, що подобається мені, це моє хобі. Можу награти майже все: від поп-хітів до пісень рок-виконавців.