Новини
14ТРА
Олександр Хацкевич – найкращий тренер 31 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

В передостанньому турі динамівцям випадав непростий виїзд у Запоріжжя – до «Зорі», яка все ще сподівається на бронзові медалі, тому зберігає підвищену мотивацію. Ясна річ, у чемпіонській боротьбі все було в руках конкурента, але справою першої важливості для киян випадало зіграти тільки на перемогу в своєму поєдинку. І це їм вдалося. «Зоря» поступилася «Динамо» – 0:1

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Динамо» Олександр Хацкевич. Його підопічні зуміли обіграти на виїзді непростого суперника, витримавши темп після виснажливого кубкового фіналу, реабілітувавшись за поразку в трофейному матчі та віддавши належне корифею українського тренерства Валерію Лобановському, роковини смерті якого відзначали в Запоріжжі та по всій Україні в той день.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Під кінець сезону ініціатива у чемпіонських перегонах була у конкурента, а для переслідувачів «Динамо» давно було недосяжним. Однак «Зоря» періодично відбирала очки у киян, та й взагалі стала давно в нашому чемпіонаті авторитетним і особливо складним суперником. Тому ця перемога була для динамівців справою принципу.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Кадрова обстановка однозначно була на користь гостей. Так, у них через різні причини були відсутні ті ж Мораес, Хачеріді, однак в цілому склад наближався до оптимального. А от у «Зорі» в кінцівці сезону через травми не могли зіграти Опанасенко та Прийма, через особливості орендних домовленостей – Тимчик та Андрієвський.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначимо появу молодого Миколенка на лівому фланзі оборони (надавати шанс молоді за таких обставин – похвальне рішення, це можливість переглянути гравців у бойових умовах). У центрі тренерський штаб вибудував тріо Шепелєв – Гармаш – Шапаренко. А загалом склад киян справив враження стабільного, тож уже вималювався той «кістяк», навколо якого можна будувати команду для подальших звершень.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Схема динамівців змінювалася в різних фазах від 4-2-3-1 до 4-3-2-1, півзахист виглядав мобільним та здатним до синхронних і злагоджених дій. У грі киян велику роль відігравала високошвидкісна перепасовка, що забезпечувалося хорошою технікою та бігом гравців. Тренерський штаб схвалював ігрову імпровізацію – гравці були вільні у своїх рішеннях та видавали гарні сольні проходи.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Із десяти останніх турів від початку березня кияни виграли дев’ять при єдиній нічиїй. Така хода дозволила «Динамо» до кінцівки сезону зберігати чемпіонську інтригу й дуже сильно пройти весняну частину сезону. Загалом, треба відзначити стабільність та ефективність командних дій гостей запорізького матчу й цей матч став продовженням успіхів у чемпіонаті – колектив продемонстрував психологічну стійкість після поразки у кубковому фіналі.

Лауреат 31-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги: 

Олександр Хацкевич («Динамо»)

Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua