Новини
19ЛЮТ
Ніколай Костов – найкращий тренер 20 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

У першому весняному турі УПЛ вистачало примітних результатів та цікавих, з точки зору тренерської роботи, зустрічей. Однак все одно навіть на багатому фоні виділялася перемога кам’янчан над «Олександрією» – 2:0.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Сталі» Ніколай Костов. Його підопічні завдали поразки олександрійцям, що дозволило кам’янській команді зрівнятися з «Карпатами» за очками та покинути останнє місце за додатковими показниками.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Безвиграшна серія «Сталі» у поточному чемпіонаті тривала з липня місяця (!) і складала 17 турів (6 нічиїх та 11 поразок), що було клубним анти-рекордом. Візит досить міцної за складом «Олександрії», здавалося, не давав підстав очікувати максимального поповнення скарбнички. Утім, здоровий колективізм та самовідданість аутсайдерів дозволив їм у певний момент переломити хід подій та реалізувати свої шанси. Важливість цієї перемоги як для самої «Сталі», так і для турнірної ситуації в цілому, важко переоцінити – олександрійцям у прагненні зачепитися за вищу групу плей-офф ніяк не можна було припускатися втрати очок.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Обставини склалися так, що взимку «Сталь» втратила низку провідних виконавців: Михайличенко та Тимчик були передані «Динамо» в оренду іншій команді («Зорі»), Ткачук повернувся у казахстанський чемпіонат («Шахтар» Караганда), Едгар Малакян відправився туди ж («Жетису» Казахстан), у фінську лігу переїхав Обрадович («Хонка» Еспоо). Сюди ж можна додати відчутні втрати через травми – не могли допомогти кам’янчанам моторні півзахисники Мар’ян Мисик та Гор Малакян.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Основним викликом для тренерського штабу було правильно зрозуміти больові точки оновленого колективу та зуміти імплантувати новачків у власні тактичні побудови. Костов, безперечно, ризикував, задіюючи в стартовому складі низку нових облич (у тому числі, легіонерів). Однак іншого виходу не мав. Звісно, не всі заграли з першої спроби – тому й довелося суттєві зміни чинити за допомогою замін по ходу матчу, однак в цілому «Сталь» грамотно використала власні – досить скромні – кадри.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Сталь» не мала багато варіантів у матчі проти більш досвідчених суперників, тому запропонувала суперникам силову боротьбу з гострими контратаками. Задумка Костова корелювалась з реальністю, адже спеціаліст знав, напевно, про серйозні проблеми «Олександрії», яка з різних причин недорахувалася чотирьох захисників. По ходу гри тренерський штаб номінальних господарів вносив послідовні заміни на підвищення темпу, після кожного відбору команда пружинила потужними контратаками. А «свіжі» гравці з лави запасних і створили обидва голи за рахунок швидкості.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це перша перемога «Сталі» за півріччя – ще з другого туру поточного чемпіонату. Й особиста прем’єра Костова, якому вдалося виграти вперше після повернення в Україну. Утім, для збереження прем’єр-лігової прописки кам’янчанам доведеться суттєво стабілізувати результати, а тому цей виграш повинен стати лише першим у ряду перемог. І його мотиваційну роль важко переоцінити.

Лауреат 20-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:
Ніколай Костов («Сталь»)
Середній бал – 4,8

http://uafc.org.ua