Новини
07ГРУ
Ярослав Вишняк – найкращий тренер 17-го туру VBET Ліги!

Українська Прем’єр-Ліга разом із Всеукраїнським об'єднанням тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української VBET Ліги 2021/22.

Недавно «Колос» визначився з головним тренером, надавши кредит довіри та офіційний статус старожилу клубу – 39-річному Вишняку. Як бачимо, ковалівський клуб значно стабілізував свої результати, що підтвердив виїзною перемогою над суперником, який раніше відбирав очки в «Колоса». 

Тож наш сьогоднішній лауреат у VBET Лізі – головний тренер ковалівського «Колоса» Ярослав Вишняк. Його підопічні обіграли харківський «Металіст 1925» (1:0 на чужому полі), обійшовши свого сусіда в турнірній таблиці.

  1. Номінальний результат команди – 4

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Цей матч був далеким від розподілу вищих місць, але мав важливе локальне значення. В випадку перемоги господарі могли піднятися в середину таблиці, ближче до верхньої її половини. Гості ж обходили б «Металіст 1925». Нагадаємо, команди знайомі ще з Першої ліги, і тоді «Колос» не міг обіграти харків’ян – обидва очні матчі завершувалися нічиїми 0:0.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Якщо «Колос» зберігав боєздатність на харківський виїзд, то втрати «Металіста 1925» можна було вважати суттєвими. Через травми та хвороби не змогли зіграти захисник Жичиков, півзахисники Батюшин і Криськів, нападники Дерек і Пономар. Також, хоча кілька гравців повернулися в гру, важко було оцінити їхню готовність після пошкоджень. Наслідком кадрової кризи став спад у результатах – п’ята поразка поспіль, четверта – без забитих м’ячів.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем (домашня перемога 1:0 над «Вересом») тренерський штаб ковалівців провів дві зміни в стартовому складі, обидві можна назвати суттєвими та безпосередньо дієвими для підсумку матчу. Замість Рома в захист повернувся досвідчений Петров, а Дієго Сантос вийшов замість одного з атакувальних півзахисників – Чурка. Бразилець став автором переможного м’яча. 

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Схему гостей, залежно від фази гри, можна трактувати як 4-2-3-1 чи навіть 4-4-1-1. «Колос» від перших хвилин проявив спортивну агресію, захопивши ініціативу та притиснувши суперників до воріт. У найбільш продуктивний період – першу третину матчу – ковалівці створили набагато більше нагод, і в ході масованої багатохвильової атаки заштовхали м’яча в ворота «Металіста 1925». Після голу на 28-й хвилині вони грамотно зіграли по рахунку, за рівності в володінні м’ячів завдавши значно більше ударів і значно ефективніше зіграти на фінальній третині поля.

  1. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

10 очок із 12 можливих набрав «Колос» за останніх чотири тури. Безпрограшна серія цікава тим, що в кожному з цих матчів ковалівці забивали суворо по одному м’ячу. Саме за останній місяць підопічні Вишняка значно поліпшили свої виїзні результати – сім із 11-ти очок в гостях «Колос» здобув саме під керівництвом Ярослава Васильовича.

Лауреат 17-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» VBET Ліги:

Ярослав Вишняк («Колос» Ковалівка)

Середній бал – 4,6