Новини
10СЕР
Юрій Гура – найкращий тренер 3-го туру VBET Ліги

Тренерський ракурс: Українська Прем’єр-Ліга разом із Всеукраїнським об'єднанням тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української VBET Ліги 2021/22

Міжсезоння виявилося сповненим подій для олександрійського клубу – вперше за вісім років змінили головного тренера, значно оновили склад, втративши багатьох лідерів. Але, всупереч апокаліптичним прогнозам, ФК «Олександрія» залишається боєздатною – доказом цього виїзна перемога над учасником єврокубків, непереможним до цього «Шахтарем» Де Дзербі.
Тож наш сьогоднішній лауреат у VBET Лізі – головний тренер ФК «Олександрія» Юрій Гура. Його підопічні завдали поразки донецькому «Шахтарю» (2:1 на виїзді), здобувши перемогу над грандом вітчизняного футболу.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Навіть після єврокубкового протистояння з «Генком» донеччани виставили достатньо бойовий склад, а в тому, що не могло бути жодної недооцінки олександрійців, не було сумнівів – новий тренерський штаб «гірників» мав нагоду побачити минулі матчі з цим суперником. Олександрійська команда стала незручним суперником для «Шахтаря» – минулого сезону так і не дала себе обіграти.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Навіть незважаючи на більш широкі кадрові можливості, вважаємо, що втрати «Шахтаря» були суттєвішими. У гостей відзначимо пошкодження спини в Шастала, а от у господарів через травми не могли зіграти захисник Бондар, вінгер Соломон і форвард Мораес. Кожен із них посилив би команду в випадку своєї присутності.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з прикро програним аутсайдеру ФК «Минай» матчем минулого туру Юрій Гура провів три зміни в стартовому складі. Калюжного в опорній зоні замінив Копина, замість Шастала на місці лівого вінгера з’явився Одарюк, а Устименка в атаці замінив Спінеллі. До слова, відразу п’ять місць з перших хвилин у переможців зайняли літні новачки.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Олександрійська команда системно застосовує тактичну схему 4-2-3-1, що в цьому матчі мало велике значення. Гості швидко переходили від оборони в атаку, сповна використовували швидкісні переваги на фланзі. Чудовий матч провели Цуріков, Третьяков, Ковалець. Тренерський штаб вдало використав свій першопочатковий план і керував темпом гри через заміни.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це був ключовий матч для становлення оновленої команди – завдати першої поразки «Шахтареві» після приходу нового головного тренера та закупки дорогих легіонерів було підтвердженням боєздатності «Олександрії». І чудовим подарунком для Юрія Гури з нагоди дня народження. Таким чином команда реабілітувалася за необов’язкову поразку на виїзді від «Минаю». Це лише друга в історії виїзна перемога «Олександрії» над цим суперником – після важкого матчу 2017 року, не поступається гранду вже чотири гри.
Лауреат 3-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» VBET Ліги:
Юрій Гура (ФК «Олександрія»)
Середній бал – 4,6