Новини
03СЕР
Віктор Скрипник – найкращий тренер 2-го туру VBET Ліги

Тренерський ракурс: Українська Прем’єр-Ліга разом із Всеукраїнським об'єднанням тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української VBET Ліги 2021/22

«Зоря» опинилася в центрі уваги фахівців після вимушеного оновлення відразу кількох ключових вузлів у команди – зазвичай втрати провідних гравців неминуче настає потреба награвання нових ігрових зв’язків, що може призвести до очкових втрат. Ніби підтвердження – поразка від олександрійців у стартовому турі. Втім, луганська команда реабілітувалася за це більш ніж переконливо
Тож наш сьогоднішній лауреат у VBET Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні завдали поразки петровському «Інгульцю» (5:1 на виїзді), здобувши першу перемогу в новому сезоні.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Передовсім, говоримо про внутрішню мотивацію «Зорі» – після невдалого старту гравці хотіли підтвердити боєздатність оновленої команди. Проте мав місце й момент, пов’язаний із попередніми перетинами. За минулі роки «Інгулець» неодноразово відбирав очки в луганців (+1=1–1) і навіть вибивав їх із Кубка України. Легковажити цим виїздом тренерський штаб «Зорі» не збирався.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Зоря» фактично перебудовується після втрати лідерів, а цього разу ще й вимушено не змогла задіяти відразу кількох важливих гравців: це фланговий захисник Жуніньо, центральний захисник і півзахисник Алібеков, півзахисник Кабаєв. Залишив команду і все ще не знайшов нової стилеутворюючий півзахисник Юрченко – в додаток до воротаря Василя, захисника Абу Ханни, півзахисника Іванісені та інших суттєвих втрат. Свої втрати були в «Інгульця» – поза заявкою опинилися троє гравців на чолі з досвідченим Лупашком.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Дві зміни порівняно з попереднім невдалим матчем провела «Зоря». Жуніньо ліворуч у захисті замінив Хомченовський (номінальний фланговий півзахисник), а замість центрального півзахисника вийшов нападник Громов. Схема при цьому залишилася незмінною: просто Назарина опустився в зону Цвека, а його місце зайняв більш атакувальний гравець.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Базова схема «Зорі» за часів Скрипника – 4-4-2 в варіаціях 4-1-3-2 та 4-3-1-2 залежно від опонента. Вірними собі луганці залишилися і в матчі в Кропивницькому. Зважаючи на накопичену спортивну злість, почали гості напрочуд агресивно, проявили зарядженість на атаку, вже в дебюті забезпечили собі переконливу перевагу й не збавляли оберти.
5. Накопичувальний критерій – 3
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Стартувавши з поразки, «Зоря» реабілітувалася за це розгромною перемогою над суперником, який раніше завдавав їй чимало проблем. Враховуючи минулий сезон, це друга поспіль виїзна перемога луганців – щодо результатам на тривалій дистанції ми поки не можемо робити висновків, але те, що у команди є воля до перемоги та спортивна злість, вона вже довела.
Лауреат 2-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» VBET Ліги:
Віктор Скрипник («Зоря» Луганськ)
Середній бал – 4,6