Новини
27СЕР
6-й тур Чемпіонату УПЛ. Post Scriptum

Комітет арбітрів ФФУ коментує суддівські рішення на матчах чергового туру Чемпіонату УПЛ

6-ий тур, 24.08.2018, матч “Олімпік” - “Шахтар”

 

44 хв. Протести заради призначення 11У через ГР є безпідставними. М’яч потрапляє у руку захисника «Олімпіка» неочікувано та випадково після раптового та потужного відскоку. У захисника немає часу зреагувати у навмисний спосіб. До того ж рука не є виставленою від тулуба, а навпаки розташована паралельно до тіла. Арбітр правильно продовжив гру та призначив на користь «Шахтаря» лише кутовий удар.

 

56 хв. Протести заради призначення 11У через начебто ГР є безпідставними. Футболіст № 44 «Шахтаря» не скоює навмисної ГР тому, що м’яч влучає між тулубом (тазом) та рукою, і при цьому гравець не скоює жодних навмисних дій, щоб перешкодити польоту м’яча. Гру було відновлено правильно з наступним призначенням ШУ на користь «Шахтаря» за очевидний поштовх нападником «Олімпіка» захисника «Шахтаря».

 

68 хв. Арбітр продемонстрував управління технічно-дисциплінарними санкціями, що не відповідали ігровому епізоду. № 41 «Олімпіка» скоює очевидне порушення проти № 27 «Шахтаря», затримуючи його за шию. Гру слід було одразу зупинити, призначивши ШУ, а не застосовувати принцип переваги. Далі, одразу відбувається епізод із № 10 «Шахтаря», який у спробі звільнитись від опіки № 41, скоює порушення, у неправомірний спосіб застосовуючи руки, що не дозволено Правилами і що заслуговує на винесення арбітром попередження (ЖК).

 

6-ий тур, 25.08.2018, матч “Олександрія” - “Ворскла”

 

5 хв. Гравець № 6 «Олександрії» входить до штрафної площі, де його зустрічає № 11 «Ворскли», який, у спробі зіграти в м’яч, торкається суперника у невідчутний спосіб. № 6 «Олександрії» розставляє ноги у типовій для симуляції манері і падає у явно театральній манері на газон. За такої ситуації не можна просто продовжити гру, але потрібно було в обов’язковий спосіб винести гравцю попередження (ЖК).

 

35 хв. № 44 «Олександрії» спрямовує м’яч до воріт суперника, а № 14 «Ворслки» перериває траєкторію польоту м’яча, відриваючи інстинктивно, але навмисно, руку від тіла. Через те, що рука перебуває у неприродному положенні (відірвана від тіла), вона створює перешкоду і за це на користь «Олександрії» повинен був бути призначений 11У. Рішення продовжити гру, вважаючи дії ненавмисним, є хибним. АА № 1 міг би допомогти арбітру.

 

6-ий тур, 25.08.2018, матч “Чорноморець” - “Динамо”

 

49 хв. Гравець № 7 «Динамо» виконує два дриблінгових рухи на межі із штрафною площею суперника. Йому вдається чинити опір, потім на ньому скоює перше порушення № 5 «Чорноморця», він продовжує рухатись через очевидну перевагу і тоді № 11 «Чорноморця» робить йому підніжку, торкаючись в очевидній манері його лівої ступні. Порушення було скоєне за межами штрафної площі і гравець № 7 «Динамо» падає вже всередині штрафної. Арбітр повинен був зупинити гру і призначити ШУ на користь «Динамо», а також винести ЖК № 11 «Чорноморця» за очевидний зрив перспективної атаки.

 

6-ий тур, 26.08.2018, матч “Маріуполь” - “Львів”

 

5 хв. На користь «Львову» було правильно призначено 11У. Гравець № 23 «Маріуполя», не маючи жодного наміру грати в м’яч, звільняється від суперника, № 2 «Львову», шляхом сильного поштовху, що призвело до його падіння на газон. Даремне порушення, зважаючи на розташування гравців на полі, але воно заслуговувало на покарання 11У.

 

90+2 хв. № 86 «Маріуполя» було правильно винесене попередження тому, що він звільняється від суперника, застосовуючи руки у неправомірний спосіб. Ситуація відбувається за спиною арбітра, але завдяки гарній взаємодії та командній роботі, АА № 1 повідомляє йому про те, що сталось.

 

90+4 хв. Рішення винести ЧК № 25 «Маріуполя» є правильним. На 53 хв. № 25 «Маріуполя» зриває перспективну атаку № 5 «Львову». Арбітр дозволяє продовжити гру, застосовуючи очевидну перевагу, проте по завершенню дій, він виносить попередження (ЖК), яка є обов’язковою для № 25 «Маріуполя». На 94 хв. той самий гравець «Маріуполя» високо грає ногою перед обличчям суперника, № 43 «Львову», і цим він створює небезпеку його здоров’ю. Рішення дати ЧК через отримання двох ЖК є правильним.

 

6-ий тур, 26.08.2018, матч “Карпати” - “Арсенал”

 

24 хв. Арбітр правильно визначив місце скоєння порушення, а саме за межами штрафної площі. Було правильно призначено лише ШУ, а не 11У на користь «Арсеналу». № 94 «Карпат» скоює порушення ззаду проти № 7 « Арсеналу», який здійснював перспективну атаку, і тому ЖК № 94 «Карпат» також була винесена правильно.

 

51 хв. На користь «Карпат» було правильно призначено 11У. № 35 «Карпат» проходить завдяки дриблінгу № 74 «Арсеналу» і входить до штрафної площі. Його затримує ззаду № 74 «Арсеналу», який у спробі зупинити просування суперника, зриває перспективну атаку. Було правильно призначено 11У на користь «Карпат» та винесена ЖК № 74 «Арсеналу».

 

84 хв. № 24 «Арсеналу» була правильно винесена ЧК. Безпосередньо перед цим, він зіткнувся із № 10 «Карпат» і його поведінка при цьому була такою, що не відповідала Правилам – він торкнувся голови № 10 «Карпат» у зневажливій манері. Згодом він знов стикається із цим гравцем і демонструю таку саму поведінку – він вчиняє головою агресивну поведінку, завдаючи удару. З точки зору критеріїв оцінки агресивної поведінки, на рівні Правил намагатись завдати удару чи ударити є тим самим, і тому застосоване тлумачення Правил є вірним.

 

6-ий тур, 26.08.2018, матч “Зоря” - “Десна”

 

40 хв. Протести заради призначення 11У через ГР захисника «Десни» є безпідставними. № 6 «Зорі» спрямовує м’яч до воріт, і він влучає у тіло і частково у руку, що розташована вздовж тіла. В той же час, поведінка гравця «Десни» в явний манері демонструє, що він не хоче завдавати удару по м’ячу. Було правильно продовжено гру і не призначено жодного 11У.

 

 

Примітки:

11У – 11-метровий удар

АА – Асистент Арбітра

ВУ – Вільний Удар

ГР – Гра Рукою

ЖК – Жовта Картка

ЗОГМ – Зрив Очевидної Гольової Можливості

ПА -  Перспективна Атака

СІП – Серйозне Ігрове Порушення

ЧК – Червона Картка

ШУ – Штрафний Удар