Новини
08СЕР
Ігор Костюк: Чемпіонат U-19 дає плавний перехід від дитячо-юнацького футболу

Наставник команди U-19 київського «Динамо» розмірковує про Чемпіонат, який починається 9 серпня

— Як і щороку, маємо однакові очікування щодо сезону: молоді гравці повинні отримувати ігрову практику й прогресувати. Це якщо стисло.

Чемпіонат УПЛ U-19 дає плавний перехід від дитячо-юнацького футболу в дорослий. Треба зрозуміти: коли гравці закінчують клубні Академії в 16-17 років, не можна одразу пускати їх на дорослий рівень (в УПЛ, Першу лігу, Другу), бо це може негативно позначитися на їхніх кар’єрах; їм треба створити умови перехідного періоду, що й забезпечує турнір U-19.

Цього сезону у нас три команди-новачки. Але ми розуміємо: запорізький «Металург» представляє місто, де одна з найсильніших в Україні шкіл підготовки юних футболістів; у «Волині» теж хороший рівень, ми ще недавно з ними грали, коли клуб виступав у Чемпіонаті УПЛ; а «Десна», нагадаю, змагалась у турнірі U-19 ПФЛ, тобто має відповідний досвід. Словом, очікуємо дуже складного сезону — всі наші суперники амбіційні.

Про фаворитів навряд чи коректно говорити. Можу сказати про свою команду: маємо звичне завдання — крім прогресу футболістів, спробуємо знову виграти перше місце.

Розмови про недоцільність Чемпіонату U-19 відкидаю як несерйозні. По-перше, знову нагадаю про плавний перехід від дитячо-юнацького футболу в дорослий. По-друге, от пробився певний гравець в основну команду в дуже молодому віці, а інший розкриється пізніше — то цього другого доведеться «списувати», якщо не буде турніру U-19. Де будуть виступати численні випускники Академії після того, як закінчують там навчання і ще не готові виступати на дорослому рівні?

І я не вважаю, що Чемпіонат U-19 має низьку відвідуваність. Насправді чимала кількість уболівальників ходять на наші матчі — в кого є бажання, той знає, як добратися до нашої бази. Крім того, ще раз повторюся: головне завдання команд U-19 та U-21 готувати футболістів для основного складу. Хай люди краще відвідують матчі Чемпіонату УПЛ!

 

ПЕРЕМОЖЦІ МОЛОДІЖНОГО ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ (U-19): ЗА СЕЗОНАМИ

Рік

Чемпіон

II місце

III місце

2012/13

Динамо-U19 (Київ)

Іллічівець-U19 (Маріуполь)

Шахтар-U19 (Донецьк)

2013/14

Металіст-U19 (Харків)

Шахтар-U19 (Донецьк)

Карпати-U19 (Львів)

2014/15

Шахтар-U19 (Донецьк)

Динамо-U19 (Київ)

Карпати-U19 (Львів)

2015/16

Динамо-U19 (Київ)

Олімпік-U19 (Донецьк)

Шахтар-U19 (Донецьк)

2016/17

Динамо-U19 (Київ)

Олександрія-U19

Шахтар-U19 (Донецьк)

2017/18

Динамо-U19 (Київ)

Шахтар-U19 (Донецьк)

Карпати-U19 (Львів)

 

ПРИЗЕРИ МОЛОДІЖНОГО ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ (U-19): ІСТОРИЧНИЙ РЕЄСТР

Клуб

Чемпіон

II місце

III місце

«Динамо» (Київ)

4

1

 

«Шахтар» (Донецьк)

1

2

3

«Металіст» (Харків)

1

 

 

«Маріуполь»

 

1

 

«Олександрія»

 

1

 

«Олімпік» (Донецьк)

 

1

 

«Карпати» (Львів)

 

 

3