Новини
09ЛИП
Роман Санжар: Офіційний турнір — це багато в чому психологія

Наставник «Олімпіка» окреслює основний обшир роботи, яку треба провести до початку сезону

— Романе Миколайовичу, цього літа Ви знову працюєте в режимі будівництва нової команди. Наскільки це складно для Вас? Чи, можливо, знаходите в цьому своєрідний азарт?

— Безумовно, це непросто. Насамперед тому, що маємо мало часу — до старту сезону менше двох тижнів. А нам, наприклад, іще треба доукомплектуватись, передивитися новачків, награти ігрові зв’язки. З другого боку, футбол — завжди сильні емоції, за час відпустки встигаєш скучити за цим, тому так — азарт наявний.

— На презентації своєї автобіографії легендарний український тренер Павлов сказав: сьогодні щодо праці в умовах кадрового «переформатування» Вам немає рівних у нашому футболі…

— Мені приємно було почути такі слова від Миколи Петровича: він — заслужена людина, фахівець, який підкорив багато вершин. Узагалі — будь-яка підтримка завжди потрібна й доречна.

— Ледь не щодня з’являються відомості про трансфери «Олімпіка» — хтось іде, хтось приходить. Які плани на заявкову кампанію має клуб: вкластися до 23 липня чи активно працювати аж до приходу осені?

— За попереднім планом, до зустрічі з «Чорноморцем» ми мали сформувати склад на 90%, але вже сьогодні видно, що, мабуть, не встигнемо. Тому працюватимемо, поки не зачиниться трансферне вікно.

— Хто з новачків справив особливо приємне враження і чи вдалося замінити Махарадзе — багатолітнього символу донецької команди?

— Про це рано говорити. Головна причина — спаринги не дають реальної інформації, на що здатен футболіст, із яким ти раніше не працював. Що можна побачити в неофіційних поєдинках? Наскільки гравці готові фізично, тактично, технічно. Але офіційний турнір — це багато в чому психологія, тут інший рівень вимог і стресу. Тільки під час Чемпіонату буде видно, хто із новачків здатний стати лідером.

— За два дні «Олімпік» проведе контрольну зустріч із «Дніпром-1» — найамбіційнішим новачком Першої ліги. Що може показати цей матч, зокрема, з такого аспекту: після всіх попередніх спарингів Ви прощалися з деякими футболістами, які, вочевидь, не показували себе з найкращого боку…

— У перших поєдинках літніх тренувальних зборів ми переглядали величезну кількість виконавців — під часу одного матчу могли випустити на поле 25-26 футболістів, які, зрозуміло, грали різну кількість хвилин. Після цього хтось ішов, хтось залишався У двох останніх спарингах — із «Дніпром-1» та «Металістом 1925» — такого вже не буде: основна обойма сформована, і ми, сказати б, хочемо додивитися тих, по кому ще не вирішили.

— 23 числа другого місяця літа «Олімпік» почне новий сезон зустріччю з «Чорноморцем». Новий наставник одеситів, як і Ви сьогодні, вибудовує новий колектив…

— Конкретно про одеситів іще не думали. Безумовно, я переглядав певні нарізки відео, проте, з огляду на ситуацію (маю на увазі великі зміни у складі «Чорноморця»), навряд чи вони віддзеркалюють об’єктивний стан справ. Щільно займемося підопічними Червенкова після гри з «Металістом 1925».