Новини
01ЛИП
1 липня 1928-го: перший матч «Динамо»

90 років тому кияни провели дебютний поєдинок у своїй історії

ЮВІЛЕЙ

Влітку 2007 року в газеті «Український футбол» була опублікована низка статей про стартові роки існування «Динамо» за підписом історика Кабанця. Олександр Олександрович — чи не перша людина, яка ґрунтовно опрацювала цю надзвичайно складну тему. В одному зі згаданих матеріалів є вичерпна інформація про зустріч №1 у літописі київського клубу. Отже…

………………………

5 квітня 1928 року газета «Вечерний Киев» надрукувала замітку:

Участие «Динамо» в футбольных матчах

«Киевское спортивное общество «Динамо» в текущем году организовывает свою футбольную команду. «Динамо» подняло вопрос перед Окрсофиком о включении ее команды в розыграш матчей».

Із 6 квітня 1928 р. по 29 червня 1928 р. ніяких відомостей у пресі про футбольну команду «Динамо» не знайдено. В Державному архіві Київської області виявлено тільки лист КПСТ «Динамо» від 5 червня 1928 р. до Окрради фізкультури: «…представником до Окр. Ради фізкультури виділено члена Правління т-ва «Дінамо» т. Бармінського».

І ось у газеті «Радянська нива» (м. Біла Церква) від 30 червня з’являється анонс:

3 окружна спартакіада Білоцерківщини

«…1-го липня на спартакіаді відбудеться футбольний показовий матч між збірною м. Б. Церква та 1-ю командою Київського «динамо», щоб показати гарну гру в футбол…»

Ось як прокоментувала цей матч місцева преса:

Підсумки окружної спартакіади

«…В неділю, 1-го травня (помилка: має бути липня) відбувся показовий футбольний матч між зб. Б.-Церкви та першою командою Київського Динамо. З самого початку стали напирати динамівці і на 5-тій хвилині в сітці Б.-Церківських воріт був м’яч. Далі гра проходила досить рівно. На другому хавтаймі Б.-Церква легко вбиває м’яч і цим самим зрівнює гру. Київ робить ще декілька прорирів, б’є штрафний удар, але упускають пруткий м’яч, який гучно свистить у повітрі. Підкінець Б.-Церква під оплески тисячної публіки вбиває другий м’яч. Фінальний свисток судді фіксує побіду Б.-Церкви з наслідком +2-1…» [«Радянська нива» за 15.07.1928].

Це і був перший в історії матч футбольної команди київського «Динамо». Він відбувся 1 липня 1928 року. На жаль, відсутній склад та прізвище гравця, котрий забив перший м’яч.

Перед київськими вболівальниками команда київського «Динамо» вперше з’явилася 17 липня 1928 р. на Червоному стадіоні (тепер тут НСК «Олімпійський»). Опонували киянам одноклубники з Одеси.

………………………

Аби «закрити тему», слід виокремити два важливі аспекти.

Чи була зустріч у Білій Церкві справді дебютною, чи не існує ймовірність, що до того динамівці провели якийсь, сьогодні невідомий, матч? Майже напевно до 1 липня кияни не виходили на поле. Чому? Списку футболістів, які виїхали до Білої Церкви, повторимо, немає, зате відомі всі динамівці — учасники наступного матчу, який відбувся 17.07.1928. Так от із 12-ти гравців семеро ще наприкінці червня виступали в іншій київській команді, що мала назву «Радторгслужбовці» (російською «Совторгслужащие»).

І другий аспект. У багатьох джерелах поєдинок 01.07.1928 досі називають «контрольним», «неофіційним», що, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Треба зрозуміти епоху та її специфіку: в тодішньому радянському футболі фактично не було міжміських турнірів, команди обмежувалися товариськими зустрічами; крім того, матч 1 липня в Білій Церкві відбувсь у рамках окружної Спартакіади — великого спортивного свята із цілком офіційним статусом…

ВШАНУВАННЯ

У неділю 1 липня 2018-го Центральна міська бібліотека Білої Церкви вшанувала ювілей — 90 років із часу, коли футбольна команда київського «Динамо» провела свій найперший матч. Та зустріч відбулася саме в Білій Церкві 1 липня 1928-го.

Із цього приводу головна бібліотека міста на Київщині підготувала святковий стенд, який розповідає про події 90-літньої давнини.

ВІЗУАЛЬНИЙ ПОСТСКРИПТУМ

Перша фотографія в історії «Динамо», зроблена 01.09.1928 (оригінал зберігається в Музеї спортивної слави України).

Друга фотографія в історії «Динамо» (зроблена не раніше початку вересня і не пізніше другої половини жовтня 1928-го). Зліва направо (тільки футболісти): нижній ряд — Іванов С., Ідзковський, Дишкант; середній ряд — Мурашов, Бардадим, Пірокеті; верхній ряд — Рейнгольд, Трофимов, Кауфман, Терентьєв, Бойко.

Виписка з протоколу засідання Президії ПСТ «Динамо» України (13.04.1927 року), в якій, імовірно, вперше згадується словосполучення «Київське пролетарське спортивне товариство «Динамо».

Лист КПСТ «Динамо» до Окружної ради фізичної культури Києва (12.05.1927 року).

Протокол Міжвідомчої комісії зі справ громадських організацій та союзів Київського округу (13.05.1927 року).

Лист голови КПСТ «Динамо» Семена Западного (29.03.1928 року), в якому вперше згадується словосполучення «футбольна команда «Динамо» Київ».

 

Фото з Білої Церкви — Сергій Панченко.

Фото документів із Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України.