Новини
07ТРА
Олександр Бабич – найкращий тренер 30 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Надзвичайно інтригуючими видалися заключні тури чемпіонату України з футболу. Все ще не вирішені чемпіонське та релігаційне питання, тому нічийний результат київського матчу між «Динамо» та «Маріуполем» мав стратегічно важливе значення. «Шахтар» обіграв «Зорю», за два тури до фінішу довівши свою перевагу над найближчими переслідувачами до п’яти очок.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Маріуполь» Олександр Бабич. Його підопічні в дебютному сезоні після повернення в УПЛ дісталися до п’ятірки найкращих та змогли безпосередньо втрутитися в чемпіонську інтригу, досягнувши нічиєї (1:1) у матчі з «Динамо» на виїзді.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Маріупольці зуміли досягти цілком прийнятного результату в виїзному матчі, завдяки чому зберігають стратегічно важливу п’яту позицію після нічиєї конкурентів у Львові. Найбільше сподобалося, що команда гостей не грала суто на відбій, а старалася комбінувати й створила кілька моментів біля воріт суперників, навіть ведучи в рахунку.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Не можна сказати, що у маріупольців було більше втрат, аніж у суперників, але все ж відзначимо кілька важливих моментів. По-перше, продовжується воротарська проблема – досвідчений Худжамов не зумів зіграти в цьому поєдинку (добре, що Гальчук виправдав довіру), а також не зумів зіграти Неплях.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Проблему воротаря вдалося вирішити завдяки надійності Гальчука, який ще із першолігових часів демонструє гарний тонус та готовність завжди допомогти команді. А оборону гості наростили завдяки молодому Бикову, який зумів підтримати надійність лінії на позиції лівого центрального оборонця. Можливо, десь азовці наступили на горло власній пісні, залишивши в запасі стрімких Чурка та Болбата, зате потужні та націлені на відбір Дедечко й Пихальонок разом із тріо центрбеків гарантували максимальну непрохідність центру гостей.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Маріупольська команда володіє й награною класичною схемою сучасності 4-2-3-1, однак на найсильніших суперників у неї є особлива система із трьома центрбеками. Цікаво, що вона є гнучкою та змінною: від 5-3-1-1 в оборонній фазі до 3-5-1-1 або навіть 3-5-2 в атакувальній. При цьому Тотовицький грає високо висунутого атакувального хавбека, який може творити й створювати додатковий пресинг та кількісну перевагу біля штрафного майданчика.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Поки що ігрова форма маріупольців не надто стабільна – це перша нічия після двох поспіль поразок. Але потрібно розуміти, що команда – новачок УПЛ грає в незвичному для себе особливо насиченому змагальному графіку горішньої шістки.

Лауреат 30-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги: 

Олександр Бабич (ФК «Маріуполь»)

Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua