Новини
30КВІ
Костянтин Фролов – найкращий тренер 29 туру Чемпіонату УПЛ!

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги

Надзвичайно інтригуючою видалася кінцівка сезону на обох фронтах української Прем’єр-ліги. До цих пір існує чемпіонська інтрига, а також повернулася така фішка нашого чемпіонату, як запекла боротьба за уникнення вильоту, яку «підігріло» рішення впровадити післясезоння. І серед аутсайдерів одним із ключових матчів був київський поєдинок між «Сталлю» та «Чорноморцем» (1:2), у якому виграли одесити.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Чорноморця» Костянтин Фролов. Його підопічні вперше в сезоні (після двох мінімальних поразок та нічиєї) здолали кам’янчан та покинули останнє місце.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Виїзна зустріч багато в чому визначала долю останнього місця – адже у випадку перемоги господарів вони б уже на чотири очки обганяли «Чорноморець», і навіть нічия погіршувала б шанси «моряків» на збереження вищолігової прописки, адже за регламентом 12-та команда чемпіонату вилітає напряму без шансів у стикових матчах.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Через різні обставини одеська команда пережила великі кадрові зміни по ходу сезону, однак навесні дещо стабілізувала когорту своїх гравців. Однак все одно постала в столиці не в оптимальному складі – адже ще з лютого відсутні центральні оборонці Мартиненко та Іщенко, не було й універсала Зубейка. Хоча треба віддати одеситам належне – вони по ходу сезону вдало доукомплектувалися досвідченими гравцями, які значно стабілізували їхню гру.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначимо, що тренерський штаб уже міг розраховувати на флангового універсала Романюка, який відбув дискваліфікацію (він замінив Чорнія). Також вдалою виявилась воротарська рокіровка – замість Безрука порівняно з попереднім туром вийшов досвідчений Новак. В іншому склад був очікуваним та відповідно до базових кваліфікацій гравців.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Основну схему одеситів можна охарактеризувати, залежно від ігрової фази, як 4-2-3-1, який під час атак спокійно перелаштовувався навіть на 4-3-3. Тренерський штаб вдало використав досвід Гладкого, який не лише ніс загрозу чужим воротам, а за рахунок скидок та загострю вальних низових передач ще й керував вектором атак. Також основну роль виконував Ковалець, зв’язковий між лініями, який давав кількісну більшість як під час перших фаз атак на чужій третині, так і під час початку оборони та пресингу в середині поля й на чужій половині загалом.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це була перша ще із вересня виїзна перемога одеситів у чемпіонаті. Вперше майже за рік «Чорноморець» забив більше одного м’яча за гру в гостях в УПЛ. У квітні вони виступають безкомпромісно, але нестабільно (+2=0–2). Зате зуміли покинути останнє місце й навіть дещо відірватися від конкурентів, яких обіграли в очному протистоянні.

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги: 

Костянтин Фролов («Чорноморець»)

Середній бал – 4,6

http://uafc.org.ua