Новини
15БЕР
Мірча Луческу – найкращий тренер 18-го туру Favbet Ліги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги

Дві очні зустрічі медальної ваги після складного єврокубкового раунду – як для грандів, так і для їх переслідувачів цей тур був справжнім випробуванням. Переможці отримували надто багато.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу. Його підопічні завдали поразки «Зорі» (2:0 на виїзді), здобувши третю поспіль перемогу.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Зоря» – складний суперник для киян в останні роки, до того ж, на куражі після недавньої перемоги над «Шахтарем» і з 14-матчевою безпрограшною серією, яка тривала ще з другого туру, вересня минулого року. Найголовніше: маючи матч у запасі, в випадку перемоги над «Динамо» луганці мали шанси втрутитися в боротьбу й за вищі, ніж бронза, медалі.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У лазареті киян перебувають воротар Нещерет, захисник Бурда, півзахисники Белуце, Кадірі та Клейтон, форвард Вербич. Також є ціла група гравців, які або ще не встигли відновитися від травм, або не проходять в основу з різних причин. Це досить суттєвий список, який все ж ослаблював команду гостей (навіть з урахуванням втрат господарів – а у них поза заявкою були воротар Шевченко, захисник Руфаті, форвард Гринь). Найголовніше ж – при всіх втратах і загалом чітко окресленій, обмеженій групі основи тренерський штаб повинен був встигнути відновити команду після матчу з «Вільярреалом».
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
В останніх матчах Луческу проводить лише по одній зміні в стартовому складі: якщо порівнювати цей матч із іграми з «Минаєм» у чемпіонаті та «Вільярреалом» у Лізі Європи, то зміни стосувалися тільки позиції одного з вінгерів (Караваєв/Циганков порівняно з внутрішньою ареною, Жерсон/Де Пена – порівняно з єврокубком). Попри це, заданий темп «Динамо» витримало.  
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
При базовій схемі 4-5-1 «Динамо» ефективно використовувало свої переваги в центрі поля. Трикутник Сидорчук-Шапаренко-Буяльський зіграв значно переконливіше, ніж у грі з іспанцями, а група атаки відіграла з великою ефективністю в завершенні (п’ять ударів у площину воріт із семи спроб). Забезпечивши собі перевагу на початку другого тайму, надалі кияни зіграли по результату, проводячи зміни по позиції.  
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після поразки від «Шахтаря» в листопаді «Динамо» залишається без поразок на внутрішній арені – 9 турів чемпіонату та один матч кубка, продовжуючи боротьбу за обидва трофеї, де саме київська команда лишається головним фаворитом. Матч із «Зорею», виграний у прагматичному стилі після важкої гри з «Вільярреалом», чітко окреслив кордон між претендентами на чемпіонство та претендентами на бронзу.
Лауреат 18-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Мірча Луческу («Динамо» Київ)
Середній бал – 4,8