Новини
17ЖОВ
Комітет арбітрів ФФУ розвиває проект «Post Scriptum»

Постскриптум, 12-ий тур УПЛ

12-ий тур, 13.10.2017, матч “Шахтар ” - “Ворскла”

27 хв. Гравець № 27 господарів входить у ігровий контакт на межі із штрафною площею гостей. Арбітр правильно вирішив продовжити гру. Цей ігровий контакт не є підставою для втручання з боку арбітра або вважати його технічним порушенням, що заслуговує на покарання.
52 хв. Було правильно вирішено продовжити гру тому, що гравець № 11 господарів не зазнає жодного порушення з боку футболіста № 82 гостей, але падає через звичайний контакт в контексті ігрової ситуації.
65 хв. Гравець № 31 господарів навмисно скоює порушення на своїй позиції на полі з метою зірвати перспективну атаку, що здійснював гравець № 25 гостей, який підбігає, щоб продовжити гру. В цьому випадку ШУ недостатньо, проте ЖК є обов’язковою тому, що це навмисне порушення, що було спрямоване на зрив ігрових дій, зважаючи на оптимальну позицію.
82 хв. Правильне застосування техніки «чекай та дивись» з боку АА № 2 в епізоді із голом, після якого рахунок став 3:2 на користь господарів. Гравець господарів, який отримує м’яч, знаходиться у правильному положенні.

12-ий тур, 14.10.2017, матч “Сталь” - “Зоря”

6 хв. 11-метровий удар на користь господарів було призначено правильно через очевидне порушення, що було скоєне у підкаті обома ногами гравцем № 2 гостей проти футболіста № 21 господарів. В цьому випадку, зважаючи на тяжкість порушення, гравець № 2 гостей повинен отримати також і ЖК.
23 хв. Гравець № 20 гостей симулює порушення на собі, щоб отримати ШУ. Відео свідчить про те, що захисник господарів не скоює жодного порушення і навіть не торкається гравця № 20 гостей. Окрім того, він обертається і протестує проти АА № 1. Арбітр повинен був запинити гру, призначити ВУ на користь захисників господарів та винести гравцю ЖК за симуляцію.
37 хв. Гравець № 95 гостей в штрафній площі зазнає контакту руками з боку захисника господарів. У театральний спосіб він вирішує впасти навмисно спиною на газон для того, щоб заробити 11-метровий удар. Єдиною помилкою арбітра є те, що він не зупинив гру, щоб призначити ВУ на користь команди у захисті та винести ЖК за симуляцію з боку гравця № 95 гостей. Замість того, щоб продовжувати гру, такі явні симуляції повинні бути завжди покарані.
57 хв. Коли гості забивали гол, АА № 2 правильно продовжив гру. Гравець № 4 гостей, який отримує м’яч, знаходиться в правильному положенні, що не заслуговує на покарання за поза грою. Гол було зараховано правильно.

12-ий тур, 14.10.2017, матч “Верес” - “Маріуполь”

66 хв. Коли господарі забивали гол, який призвів до рахунку 1:0, АА № 2 правильно оцінив ситуацію. Гравець, який отримує м’яча одразу після виконання ШУ, не знаходиться у положенні, що заслуговує на покарання через поза грою. В наступному епізоді, гравець, який забиває гол, знаходиться у правильному положенні з м’ячем, що був перед ним.
68 хв. Було прийняте правильне рішення − винести ЧК гравцю № 13 гостей, який скоює СІП, граючи у підкаті з високо піднятою прямою ногою проти гравця № 22 господарів. Такі ситуації необхідно завжди карати прямою ЧК. В цьому випадку ЧК слід виносити негайно, без запізнень (див. нижче «Методичні рекомендації УЄФА»)

12-ий тур, 15.10.2017, матч “Олімпік” - “Олександрія”

1 хв. Матч розпочався з 5-хвилинним запізненням відносно офіційного розкладу. Такому запізненню немає виправдань. Арбітр повинен правильно розрахувати зворотній відлік часу і врахувати відповідний час на вихід команд на поле, шикування, жеребкування та виконання національного гімну. Матчі повинні розпочинатись згідно офіційного розкладу, що встановлює ОПФКУ «Прем’єр-ліга».
1 хв. Матч було зіграно з воротарем господарів, який був вдягнений у червону футболку, тобто у кольорі, що співпадає із кольором форми офіційних осіб матчу. Це суперечить методичним рекомендаціям УЄФА, якими передбачено в однозначний спосіб те, що одяг всіх учасників матчу повинен відрізнятись між собою. В цьому випадку воротар господарів міг зіграти у зеленій футболці або у зеленій манішці поверх червоної футболці.
31 хв. АА № 1 помиляється з оцінкою моменту - він хибно фіксує поза грою на нападнику господарів в той час, як одразу потім захисник гостей скоює чітке порушення, що заслуговує на покарання 11-метровим ударом. Арбітр відновлює гру ВУ за порушення із поза грою. Подвійна помилка, що була скоєна арбітром та асистентом через погану командну роботу.
45+1 хв. Час було продовжено правильно для виконання кутового удару. М’яч знову виходить на кутовий. Арбітр правильно свистить кінець матчу, не надаючи можливість виконати другий кутовий удар. (див. нижче «Методичні рекомендації УЄФА»)
48 хв. Гравець № 44 гостей скоює порушення особливої тяжкості − він йде у підкаті обома ногами спрямованими безпосередньо у ноги суперника, Футболіста № 24 господарів. Арбітр не фіксує порушення, не виносить попередження гравцю № 44 гостей і відновлює гру спірним м’ячем. Управління епізодом відбулось у хибний спосіб: обов’язковими були як ШУ, так і ЖК гравцю № 44 гостей.
68 хв. М’яч відхиляється та йде на кутовий у очевидній манері від гравця № 9 гостей, проте арбітр не призначає кутового удару на користь господарів.

Методичні рекомендації УЄФА
(переклад з оригінального тексту англійською мовою, що наводиться нижче)

1. Розрахунок компенсованого часу та його продовження
Щодо підрахунку часу, ми хотіли б нагадати всім про чіткі методичні рекомендації УЄФА:
Арбітри повинні закінчувати матч тоді, коли скінчився компенсований час, якщо протягом останнього не було втрат часу. Проте, якщо призначається ШУ/ВУ або кутовий удар безпосередньо перед закінченням компенсованого часу, дозволяється продовжити гру. Арбітр закінчує матч/тайм тоді, коли м’яч знаходиться в нейтральній зоні поля або якщо він вийшов з гри.
В цьому конкретному епізоді арбітр правильно дозволяє виконати перший кутовий удар (який було призначено перед закінченням компенсованого часу). Після того, як м’яч вийшов з гри, перший тайм слід було закінчувати. Не слід виконувати ще один кутовий удар.

2. Червона картка за Серйозне Ігрове Порушення (СІП)
Гравець в оранжевій футболці скоїв Серйозне Ігрове Порушення і його було правильно вилучено.
Варто зважати, що в таких ясних ситуаціях як оця, негайне винесення червоної картки може попередити подальшу ескалацію або масову-конфронтацію.

3. Самостійно створена гра рукою (на прикладі випадку, що стався під час відбіркового етапу до ЄВРО)
Захисник пробиває м’яч собі у руку, положення якої через такі дії гравця слід вважати природнім. Хоча рука і піднята − це все ще є природнім рухом руки, коли гравець намагається пробити м’яч зльоту.
Схожий епізод було обговорено під час літнього семінару у Женеві (чемпіонат ЄВРО серед жінок, матч Англія-Іспанія) і було досягнути згоди про те, що захисника за гру рукою у м’яч не слід карати.
Хочемо ще раз нагадати усім про те, що в ситуаціях, коли гравець грає в м’яч, який влучає у його власну руку, вважається, що рука знаходиться у природному положенні (особливо, коли м’яч рухається в напрямку від воріт), і гру дозволяється продовжити.

UEFA GUIDELINES

1. Additional time calculation and its prorogation
“With regard to timekeeping, we would like to remind everyone of the clear UEFA guidelines:
Referees will end the match when the additional time is over, if no time was lost during the additional time. However if a free kick or a corner kick is awarded just before the additional time is over then play should be allowed to continue. The referee will end the match / half time when the ball is in a neutral area of the field or it has gone out of play.
In this particular incident the referee correctly allows the first corner kick to be taken, (awarded before the additional time is over). After the ball had gone out of play, the first half should have been terminated. Another corner kick should not have been taken.

2. RC for seriuos foul playing “SFP”
The white player is guilty of Serious Foul Play and is correctly sent off.
It is worth considering that in such clear situations like this, showing the red card immediately could prevent further escalation or a mass confrontation.

3. Self-done hand ball. (Europeаn qualifiers case occurred)
A defender kicks the ball against his own hand, which should be deemed as being in a natural position for this player's action. Even though the arm is raised, this is still a natural movement of the arm when a player attempts to kick a ball in mid-air.
A similar incident was discussed during the summer course in Geneva (WEURO England − Spain) and it was agreed that the defender's handling of the ball should not be punished.
We would like once more to remind everyone that in situations when a player plays the ball which strikes his own hand deemed to be in an natural position (in particular when the ball is moving away from the goal), play should be allowed to continue.”

Примітки:
ЗОГМ − Зрив Очевидної Гольової Можливості
СІП − Серйозне Ігрове Порушення
ЧК − Червона Картка
ЖК − Жовта Картка
ВУ − Вільний Удар
ШУ − Штрафний Удар
АА − Асистент Арбітра

http://referee.ffu.org.ua/ukr/news/655/