Новини
13ВЕР
На Soccerex — повноправним учасником!

Делегація Української Прем’єр-Ліги другий рік поспіль відвідала найбільший всесвітній форум, присвячений футболу

4-6 вересня в Манчестері (Велика Британія), у приміщенні Manchester Central Convention Complex, відбувся щорічний форум Soccerex (що складається з виставки та конференції), на якому вдруге поспіль була присутня делегація Української Прем’єр-Ліги. Таким чином УПЛ стала повноправним учасником виставки, де, крім нас, взяли участь представники Ліг Англії, Італії, Португалії, Іспанії, Швеції, Голландії, Швейцарії, Ізраїлю, Шотландії, Бельгії та інших країн.

Нагадаємо, що Soccerex — це захід, який поєднує бізнес і спорт. Ось уже два десятиліття Soccerex займається об’єднанням різних центрів світової футбольної індустрії в єдину мережу через проведення виставок, конференцій та форумів на всіх континентах. УПЛ почала діалог із Soccerex влітку минулого року, встановила партнерські стосунки, тож у вересні 2016-го клуби УПЛ отримали запрошення на захід у Манчестері та участь у ньому.

Якщо торік делегація УПЛ брала участь у Soccerex у ролі гостя, то цього року ми вперше представили свій стенд, на якому була розміщена детальна інформація про Українську Прем’єр-Лігу. Таким чином усі відвідувачі форуму мали змогу ознайомитися з УПЛ, із вітчизняним футбольним Чемпіонатом, а великі міжнародні компанії, Ліги, інші спортивні організації та іноземні футбольні клуби могли пропонувати Лізі та її клубам інноваційні продукти й ознайомити зі своїм досвідом. Слід підкреслити, що інформативний стенд УПЛ користувався великою увагою.

Впродовж трьох днів делегація УПЛ провела багато зустрічей, де були встановлені контакти з провідними міжнародними компаніями, що працюють у галузі футбольного бізнесу, і де обговорювалися проекти, що можуть бути запущені в Україні та, з часом, покращать якість національного футбольного продукту. Також представники УПЛ відвідали окремі заходи, що безпосередньо висвітлювали питання діяльності європейських Ліг.

Одна із сесій конференції 5 вересня була присвячена огляду Ліг на перспективи вирішення основних проблем, які впливають на футбол, наприклад, права на телетрансляції, управління, розвиток змагань, технології, тощо. Учасники дискусії одностайно погодилися, що вирішення даних проблем є одним з основних завдань кожної Ліги для сприяння загальному розвиткові футболу як такого. Як зазначив Генеральний директор Датської Ліги Клаус Томсен, «фундаментом футболу є домашні змагання».

Під час дискусії учасники нагадали, що напередодні, під час свого виступу на Генеральній Асамблеї Асоціації європейських клубів, Президент УЄФА Олександер Чеферін звернув увагу на те, що основним викликом у футболі у найближчі роки стане підтримання змагального балансу між клубами, що мають різні фінансові можливості. Ця думка знайшла свою підтримку і у сесії Soccerex 6 вересня за участі Президента Іспанської Ла Ліги Хав’єра Тебаса, який зауважив, що останнє трансферне вікно стало прикладом застосування «фінансового допінгу» з боку провідних європейських клубів, коли за допомогою спонсорських надходжень клуби отримують неадекватні бюджети на проведення багатомільйонних трансферів та порушення усіх існуючих норм фінансового фейр-плей. Підсумовуючи, Тебас додав: «Це та ситуація, коли клуби мають конкурентну перевагу над іншими через отримання прибутків, які не проходять безпосередньо через діяльність клубів».

Того ж дня УПЛ стала учасником стратегічного засідання Європейської спілки професіональних футбольних Ліг (EPFL). Тут обговорювалися виклики, що стоять сьогодні перед професіональними Лігами Європи, зокрема, їхньої участі в управлінні клубним футболом.

За результатами поїздки делегації Української Прем’єр-Ліги на форум Soccerex планується провести зустріч із представниками клубів УПЛ, на яку будуть запрошені керівники міжнародних компаній, які в Манчестері запропонували найцікавіші та найперспективніші продукти, з метою презентації проектів та обговорення можливості їхнього запровадження.

Отже, УПЛ веде роботу як на внутрішньому напрямку, так і на міжнародному. Ми намагаємося бути в курсі найновіших досягнень світового футбольного маркетингу, з метою чого відвідуємо закордонні форуми, заздалегідь готуючись до них. Виставка Soccerex-2017 стала своєрідним іспитом для УПЛ, який ми успішно здали: світ отримав більше інформації про клубний футбол України! Попереду робота над практичним упровадженням отриманих у Манчестері знань, розвиток нових ділових контактів і… підготовка до Soccerex-2018!