Новини
12СІЧ
Геннадій Орбу: Загальної системи підготовки не існує

Представник Експертної ради УПЛ розповідає, чим сьогоднішня модель зимових зборів відрізняється від тієї, яку практикували в 1990-х — 2000-х

Цього тижня більшість клубів поновила тренувальний процес…

— І це демонструє те, як вітчизняний професійний футбол змінився за останнє десятиріччя! Як було тоді, коли я грав (іще на початку 2000-х)? Ми починали готуватися до весняної частини сезону ще в 20-х числах грудня, а збори тривали до старту-середини березня; отже, підготовчий етап тривав мінімум два місяці, а зазвичай — два з половиною. Що сьогодні? Відповідний період скоротився до одного місяця. Що це, крім іншого, дало? Менше відпочиваєш — менша перерва між офіційними матчами — менше зусиль, аби привести себе до фізичних кондицій.

Деякі команди вийшли з відпустки 9 січня, деякі вийдуть 15-го…

— Два-три дні нічого принципового не вирішують. Тим паче сьогодні, коли існують новітні системи підготовки та виведення футболістів на пік форми. Тим паче кожен наставник-професіонал готує для підопічних програму підготовки, а кожен професійний гравець намагається її виконати.

Взимку наші колективи традиційно працюють за системою кількох зборів…

— Я би не сказав, що тут існує загальна для всіх система. Знову-таки, коли я грав, система якраз була: впродовж понад двох місяців ми мали три тренувальні збори — втягувальний (працювали майже без м’яча), другий, де комбінування фізичних навантажень і роботи з м’ячем було приблизно рівним, і третій, коли грали спаринги. Сьогодні не так: по-перше, скоротився термін зимової підготовки, по-друге, на організацію зборів той чи інший уплив має фінансова ситуація. За наслідком цього більшість команд матиме два тренувальні збори, а, наприклад, «Маріуполь» — один, що триватиме 28 днів. Кожний тренер бачить процес по-своєму.