Новини
06ЛИС
Олег Бородай: Добре, що перемагаємо — маємо психологічну впевненість

Центральний оборонець «Карпат» коментує свої та загальнокомандні справи

— Олеже, Ваша команда виграла два матчі поспіль і вже чотири останні тури показує добротний футбол. Чи можна говорити, що «зелено-білі» на підйомі й смуга невдач залишилася позаду?

— Погоджуюся з такою оцінкою: ми навіть у програному поєдинку з «Олександрією» добре зіграли, й до того деякі зустрічі провели на хорошому рівні, просто не щастило набирати очки. Добре, що тепер перемагаємо — це дає психологічну впевненість.

— Після появи на тренерському містку «Карпат» Жозе Мораіша у грі команди багато чого змінилось, а деякі футболісти радикально скоригували амплуа. Є відчуття, що, якби не зміна наставника, Ви б і досі перебували у статусі запасного…

— У кожного спеціаліста своє бачення. Наприклад, у нас тепер окрема підготовка до кожного суперника, кожне тренування по-різному планується й проводиться. Хоча я не думаю, що пробився в основу через зміну тренера: до Львова мене запросив Олег Бойчишин, у мене з ним були чудові стосунки. Думаю, зміг би стати гравцем стартового складу — то була справа часу.

— Під керівництвом португальського тренера у львів’ян почав формуватися новий дует центрбеків — Ви разом із Олексієм Ковтуном. Раніше Ви обоє виступали в «Полтаві», отже, відновити взаємодію було нескладно?

— Не виникло жодних проблем! До того в парі не один матч провели, маємо з ним повне взаєморозуміння, на полі часто використовуємо «робоче підказування».

— Як би Ви взагалі пояснили феномен зниклого ФК «Полтава» — більшість його футболістів швидко й дуже успішно працевлаштувалася на рівні УПЛ?

— Знаєте, у нас була якраз сильна команда — я би не сказав, що якісь наші футболісти особливо виокремлювалися на полі. Ми всі — футболісти й тренери — зростали, виступаючи в цій команді. Для нас зникнення клубу було неприємною несподіванкою.

— До справ особистих: Ви майже не втрачаєте м’яч на своїй половині поля і взагалі не відзначаєтеся втратами у своїй карній зоні!

— Кожен центральний захисник має вибір — хороше руйнування або погане створення. У моєму розумінні, футболіст цієї позиції насамперед має бути надійний. Хоча наш нинішній тренер вимагає: центрбек повинен уміти не тільки руйнувати, а й створювати, тобто володіти «першим пасом».

— Ви робите чотири десятки передач за гру, натомість деякі Ваші колеги по центру захисту пасують удвічі частіше. Це пов’язано зі специфікою вимог Жозе Мораіша?

— Це більше специфіка ігрового стилю. От у кого такі високі показники? У Тамаша Кадара, Сергія Кривцова, тобто у центрбеків, які виступають за команд-лідерів Чемпіонату, команд, які в більшості матчів діють «першим номером», атакують, володіють м’ячем. Інші команди грають інакше — більше від оборони, на контратаках, тобто з меншою кількістю передач.

— У Вас приблизно дві третини виграних єдиноборств. Для футболіста захисної ланки це не замало?

— Перше: так, ці дані треба покращувати. Друге: не можна сліпо вірити цифрам, футбол — жива гра, де все неоднозначно. Приміром, така ситуація: за всю гру я взяв участь у трьох єдиноборствах, одне програв, отже, мій показник середній — 66%; в іншій зустрічі я був задіяний у 10-ти єдиноборствах, із них виграв п’ять, тобто відсоток буде нижчий, але загальна кількість ТТД вища. Або такий момент: у футболі велике значення має тактична мудрість: можна «читати» гру, і тому не доведеться боротися, стелитись у підкатах і т.д., при тому, що це не завжди враховується при начисленні ТТД.

Фото Інформаційного центру ФК «Карпати».