Новини
22КВІ
ДИНАМО — ШАХТАР — 0:1

Донеччани справедливо перемагають у Києві

«Що маємо — не цінуємо. Втративши — плачемо». Співвіднесеність із життям давнього прислів’я знову показав центральний матч 26 туру: напередодні сайт УПЛ попередив — попрохав! — уболівальників, що на НСК «Олімпійський» буде присутній Інспектор УЄФА, який перевірятиме готовність служб стадіону до прийому фіналу Ліги чемпіонів-2018, але фанати як «Динамо», так і «Шахтаря» проігнорували застереження, активно використовуючи піротехнічні засоби…

Приблизно рік тому стало відомо, що Мірча Луческу — найіменитіший тренер у літописі «помаранчево-чорних» — залишає клуб. Відтоді витекло багато води, проте наша громадськість постійно порівнює донеччан епохи Містера та після неї.

Порівняймо й ми.

Головна спільна риса — продовження ставки на бразильців та швидке переміщення м’яча. Другий фактор став вирішальним сьогодні в першому таймі: саме більша швидкість пересування м’яча привела до того, що «Шахтар» набагато частіше за «Динамо» створював небезпечні моменти.

Головна відмінність двох тренерських епох у тому, що Паулу Фонсека практикує гнучкішу тактику, зокрема, сьогодні грав на контратаках. І були оті контратаки настільки небезпечні, що на перерву «гірники» могли піти з набагато більшим рахунком.

Іще одна відмінність — центрфорварди: Луческу надавав перевагу рухливим гравцям середнього зросту, Фонсека робить ставку на високорослих і корисних. Сьогодні багато в чому завдяки зросту Факундо Феррейра відкрив рахунок…

Двома визначальними рисами другого тайму стали: велика кілька офсайдів гравців «Динамо» та доволі значна ігрова перевага тих же господарів поля.

Так «Шахтар» віддав ініціативу і, як здалося, з хвилини 70-ї почав програвати киянам у «фізиці». У цьому був найбільший шанс для підопічних Сергія Реброва, але вони цим не скористалися.

З двох причин: «гірники» діяли дуже щільно, а у столичних явно бракувало т.зв. «першого пасу».

Після цього відстань між грандами в таблиці зросла до 14 очок…