Новини
15БЕР
22,8% футболістів Чемпіонату УПЛ — доморощені

Опубліковано новий «Місячний звіт» Міжнародного центру спортивних досліджень (CIES)

Аналіз знову присвячений темі кількості своїх вихованців у складах команди топ-31 європейських чемпіонатів. Швейцарські аналітики не просто підрахували цифри, а й спробували встановити зв’язок між тим, як клуби ставляться до своєї молоді і як це допомагає їм — чи заважає — вигравати титули.

Спочатку про загальні дані та «суху статистику». За визначенням ФІФА, «доморощений футболіст» (club-trained player) — це гравець, який у 15-21-літньому віці перебував у складі клубу мінімум три роки. З дослідження CIES (табл. 2) випливає, що у 2009–2017 роках у складах команд Чемпіонату УПЛ виступало 22,8% своїх вихованців. Це, слід визнати, далеко не найвищий показник, хоч і далеко не найнижчий.

Деякий парадокс ось у чому: інші дані CIES (табл. 9) стверджують, що в той же період часу у складах команд, які вигравали Чемпіонат України, виступало 23,9% своїх вихованців! Тут показник вищий, хоча в звітний період переможцями вітчизняної ліги ставали «Динамо» і «Шахтар», у лавах яких було багато легіонерів.

Тепер про співвідношення: фахівці CIES доводять, що не існує прямої жорсткої залежності між кількістю доморощених гравців у складі конкретного клубу та його успішністю. Так, більшість «трофейних» команд останнього десятиліття (зокрема, «Барселона», «Реал») мають у лавах багато своїх вихованців. Утім, зі зворотного боку бачимо «Ювентус», «Баварію» та інші успішні клуби, які орієнтуються на футбольний «експорт»…

http://www.football-observatory.com/IMG/sites/mr/m...