Новини
05СІЧ
Андрій Богданов: Улюблений жанр — психологія міжлюдських взаємин

Уже екс-гравець «Олімпіка» прощається з Україною, розкриваючи себе в новій іпостасі — книголюба

— Андрію, Ви один із небагатьох професійних футболістів, хто відкрито говорить про «нестримний потяг» до книжок. Коли у Вашу душу проникнув цей чудовий «вірус»?

— Ну, я точно не згадаю, коли це конкретно сталось… Якось так виходило, що, наскільки пам’ятаю, завжди був із книгою в руках. Улюблений жанр — психологія, конкретніше — психологія спортсмена. Або, якщо брати в загальному, — психологія міжлюдських взаємин. Пам’ятаю, після того, як прочитав першу книжку цього плану, захотілося взяти другу, третю… — і пішло-поїхало! Почав багато читати. А переломний момент стався тоді, коли я дізнався про випадок у Бундеслізі: тренер Томас Тухель дав прочитати Генріху Мхитаряну дослідження під назвою «Теніс. Психологія успішної гри»; вірменин потім розповідав, що після цього в нього значно покращилась особиста результативність. І на мене ця книжка вплинула просто колосально — дуже сильна робота! Потім розширив горизонт — почав поглинати автобіографії спортсменів (Хосепа Гвардіоли, Алекса Фергюсона, Криштіану Роналду, Ліонеля Мессі…); згодом перейшов на зірок шоу-бізнесу (згадаю, наприклад, спогади Арнольда Шварценегера…). Недавно прочитав біографію того ж Гвардіоли німецького періоду; книжку Дідьє Дрогба про епоху в «Челсі». Захопився історичною тематикою… Сьогодні можу за кілька тижнів прочитати том на 600 сторінок… Я ж, до речі, вчився в Київському університеті фізкультури і спорту, де моя спеціальність — взаємостосунки всередині спортивного колективу. Така спеціальність змушує постійно здобувати знання.

— Як часто читаєте? І де виходить робити це частіше — вдома, у транспорті, під час зборів? Покійний Валентин Белькевич зізнавався, що часу для цього вдосталь тільки на зимових зборах…

— Із книгами проводжу багато часу — в різних місцях. Не має значення, де саме читати, якщо книга цікава. Недавно, наприклад, захопився одним дослідженням зі сфери бізнесу. Це також допомагає правильно будувати взаємостосунки в колективі: як спілкуватися з людьми, як досягати такого стану, коли немає конфліктів… Збираючись їхати в Польщу, вже приготував собі два томики для опрацювання.

— Сьогодні є широкий вибір форматів читання, який для Вас найзручніший — через планшет, електронну книгу чи все-таки надаєте перевагу старим-добрим паперовим фоліантам?

— Я — представник «олдскульної» категорії читачів: для мене важливо відчувати вагу книги, матеріал її палітурки, запах, сторінки (де завершується одна, починається наступна) й т.д.

— Чи можете назвати улюбленого автора (авторів) і скласти список найулюбленіших творів (книг) — прозових, поетичних, драматичних?

— Навряд: по-перше, треба довго думати, по-друге, я ніколи не намагався структурувати прочитане з такого ракурсу… Назву дослідження, яке, повторюю, найбільше вплинуло на мене: автор — Тімоті Геллуей, назва — «Теніс. Психологія успішної гри».

— З Ваших відповідей можна зробити висновок, що Ви вже сьогодні готуєтеся до кар’єри тренера…

— Вгадали! Це одна з цілей мого життя. Нехай спочатку доведеться попрацювати помічником, але якоїсь миті точно стану головним! Я працював із багатьма сильними фахівцями, накопивши колосальний досвід. Цим можна вміло скористатися, маючи голову на плечах…