Новини
31ЖОВ
Комітет арбітрів ФФУ розвиває проект «Post Scriptum»

14-ий тур, 28.10.2017, матч “Шахтар” - “Сталь”

17 хв. Гравцю № 18 господарів за неналежне використання ліктів/руки проти суперника було правильно зроблено усне зауваження. Арбітр правильно застосовує дисциплінарну профілактику, прибігаючи до усного зауваження.

50 хв. Гравцю № 22 гостей було правильно винесено ЖК − його не цікавить гра в м’яч, він виконує навмисне блокування спрямоване на зрив дій футболіста № 19 господарів. Такі дії є недозволеними і тому правильно було призначено ШУ та винесена ЖК гравцю № 22 гостей.

53 хв. Добрий приклад командної роботи між арбітром та АА № 2. Було прийнято 3 рішення протягом короткого проміжку часу. АА № 2 продовжує гру тому, що гравець гостей перебуває у правильному положенні, а не в поза грою. Воротар господарів відбиває м’яч і при введенні його у гру випадково втрачає контроль над ним і відновлює його за межами штрафної площі. Цей конкретний випадок передбачено в методичних рекомендаціях УЄФА. Воротар повинен бути покараний ШУ (гра рукою через динаміку гри з ненавмисним виходом за межі штрафної площі), проте ЖК з такі неправомірні дії непотрібна.

67 хв. АА № 1 правильно фіксує поза грою нападника господарів через боротьбу за м’яч та втручання у дії захисника суперника.

14-ий тур, 29.10.2017, матч “Зірка” - “Ворскла”

23 хв. Гравець 3 45 господарів скоює порушення не на м’ячі (не володіючи м’ячем) проти футболіста № 10 господарів. АА № 2 правильно інформує через систему зв’язку арбітра, але арбітр затримується із свистком і втручається, коли м’яч виходить з гри, шляхом винесення ЖК гравцю № 45 господарів. Рішення є частково правильним тому, що ШУ повинен був бути призначений на користь гостей без затримок.

14-ий тур, 29.10.2017, матч “Зоря” - “Олександрія ”

37 хв. Гру було продовжено правильно завдяки правильній оцінці ненавмисної гри рукою з боку гравця № 5 гостей. М’яч відскакує у неконтрольованій манері та влучає у руку гравця № 5 гостей ззаду в той час, коли він рухався із чітким наміром не скоювати жодного порушення Правил. В цьому випадку не слід призначати 11У.

44 хв. Гравець № 95 господарів навмисно перешкоджає та заважає правильному виконанню удару від воріт. У відповідності до Правил його правильно було покарано ШУ + ЖК за неспортивну поведінку у відношенні до суперника.

45 хв. Арбітр правильно застосовує перевагу з огляду на швидку контратаку гостей після очевидного порушення, що було скоєне гравцем № 8 господарів проти футболіста № 22 гостей. Після завершення ігрового епізоду у відповідності до Правил гравцю № 8 господарів була правильно винесена ЖК. Правильне рішення.

80 хв. Гравця № 9 гостей було вилучено правильно. ЧК була винесена за дві ЖК. На 17 хв гравець № 9 гостей скоює особливо серйозне порушення у вигляді безрозсудних дій спрямованих у ноги футболіста № 18 господарів і його карають за це 1-ою ЖК. На 80 хв гравцю № 39 господарів вдається розпочати перспективну контратаку, але ззаду його затримує за футболку футболіст № 9 гостей. Покарати його 2-ою ЖК було правильне рішення. Як наслідок він отримує ЧК.

14-ий тур, 29.10.2017, матч “Верес” - “Олімпік”

9 хв. Гравець № 9 господарів входить у штрафну площу і його не за правилами атакує руками футболіст № 4 гостей. Гравець № 9 падає на газон і не може продовжити перспективну атаку − 11У на користь гостей без винесення ЖК було призначено правильно.

44 хв. АА № 2 прийняв правильне рішення щодо поза грою. В момент першого удару по воротам господарів, гравець гостей знаходився у положенні, що не вимагає покарання, але після того, як м’яч було відбито воротарем господарів, він отримує вигоду із власного неправильного положення для того, щоб пробити по воротам. Порушення було зафіксовано і гол гостей було не зараховано правильно.

64 хв. АА № 2 прийняв правильне рішення щодо поза грою. Гравець господарів, який підхоплює м’яч після того, як його відбив воротар гостей, перебуває в очевидному положенні поза грою в момент попереднього удару і отримує неправомірну вигоду з власного положення. Порушення було зафіксовано і гол господарів було не зараховано правильно.

14-ий тур, 29.10.2017, матч “Карпати” - “Динамо”

4 хв. Відео ТВ трансляції, що є у розпорядженні, є неповним. З першого плану можна побачити, що присутні 3 пари гравців (3 нападника гостей і 3 захисника господарів), які протистоять одне одному в очікуванні виконання кутового удару. В момент виконання кутового удару відео зйомка ведеться здалеку і охоплює значну частину поля. Після чого кут зйомки змінюється і відео не захоплює один сегмент поля, в якому відбувається затримка гравця № 70 господарів футболістом № 70 гостей (на підставі звіту арбітра про ситуацію, яку також було підтверджено спостерігачем арбітражу). В часовій послідовності свисток арбітра лунає на 3 хв 01 сек, тобто чітко завчасно до подій, що відбулись згодом (порушення гравця № 44 господарів та гол, що було забито футболістом № 70 гостей), і тому все що відбулось після свистка є недійсним. Арбітр, як це можна побачити з відео, пояснює гравцям динаміку свого рішення щодо призначення ШУ за затримку нападника скоєну проти захисника.

14-ий тур, 30.10.2017, матч “Чорноморець” - “Маріуполь”

21 хв. Під час швидкої контратаки гравець № 77 господарів входить до штрафної площі та виконує дриблінг проти футболіста № 29 гостей, який у намаганні ведення боротьби за м’яч, помиляється та скоює порушення, нападаючи у недозволений спосіб на суперника, який падає на газон. М’яч потрапляє до його партнера по команді і він виконує удар по воротам у ситуації із Очевидною Гольовою Можливістю (чистий простір у напрямку воріт), але воротарю вдається врятувати ворота, відбивши м’яч. Арбітр повинен застосувати в цьому випадку принцип переваги, зважаючи на Очевидну Гольову Можливість, як це і рекомендовано методичними рекомендаціями УЄФА.

Примітки:

ЗОГМ − Зрив Очевидної Гольової Можливості

СІП − Серйозне Ігрове Порушення

ЧК − Червона Картка

ЖК − Жовта Картка

ВУ − Вільний Удар

ШУ − Штрафний Удар

11У − 11-метровий удар

АА − Асистент Арбітра