Новини
26ЖОВ
Комітет арбітрів ФФУ розвиває проект «Post Scriptum»

1/8 Кубку України

1/8 Кубку України, 25.10.2017, матч “Олександрія” - “Динамо”
40 хв. Рішення продовжити гру було правильним, оскільки гра рукою була ненавмисною. Відбувається потужний удар гравця № 22 гостей в напрямку футболіста № 87 господарів. М’яч потрапляє у передпліччя виставлене перед корпусом, тобто воно знаходиться у природньому положенні, що не створює навмисної перешкоди для м’яча.
44 хв. Футболіст № 45 гостей скоює порушення ззаду, граючи безпосередньо в ногу суперника, гравця № 44. В цьому випадку арбітр повинен негайно зафіксувати порушення та без затримок покарати гравця № 45 гостей ШУ+ЖК, яка є обов’язковою.
60 хв. Футболіст № 22 гостей скоює очевидне порушення проти № 22 господарів. Після фіксації порушення, виникає міні масова конфронтація між двома гравцями, при цьому обидва демонструють неспортивну поведінку. Арбітр карає лише футболіста № 22 гостей, проте саме через послідовність він мав би винести ЖК обом футболістам.
80 хв. Футболісту № 25 гостей м’яч потрапляє в руку після відскоку м’яча, який можна охарактеризувати як випадковий та неконтрольований. Футболіст, який це помічає, зміщує руку за спину для того, щоб уникнути цього несподіваного та непередбачуваного контакту. Ситуація абсолютно не підлягає покаранню, оскільки відповідає всім критеріям оцінки щодо ненавмисності.
83 хв. Футболіст № 4 гостей у боротьбі за контроль над м’ячем здійснює незначний контакт із гравцем № 9 гостей, який вирішує впасти на газон та здійснити очевидну симуляцію порушення, якою він намагався добитися призначення 11У. В цьому випадку просто продовжити гру є недостатнім − арбітр повинен втрутитись, призначивши ВУ та давши ЖК за таке порушення Правил.
106 хв. Правильна та складна оцінка поза грою з боку АА № 1. В момент передачі, яку виконував гравець гостей, його партнера по команді тримає у грі футболіст № 87 господарів, який на відео розташовується внизу. Гравець знаходиться позаду відносно лінії м’яча і не можна вважати, що його положення заслуговує на покарання. Забитий гол було зараховано за Правилами.

1/8 Кубку України, 25.10.2017, матч “Зоря” - “Шахтар”
12 хв. Коли забивався перший гол господарями, АА №1 прийняв рішення продовжити гру, оцінивши положення нападника господарів як таке, що не заслуговує покарання (нападник був або частково був на лінії). Стоп-кадр на моменті виконання останньої передачі свідчить про наявність складної для оцінки ситуації саме через швидкість, яку людське око нездатне вловити. АА № 1 розташовується трохи позаду від лінії передостаннього захисника, але, як і в інших подібних випадках, що були розглянуті раніше, щодо цього випадку методичні рекомендації УЄФА рекомендують асистенту арбітра тримати прапорець внизу, ризикувати, надаючи можливість забити гол, в якому і полягає мета та сенс гри.
33 хв. ЖК гравцю № 19 гостей була винесена правильно за протести щодо рішення арбітра, які мали тривалий та демонстративний характер.
38 хв. ЖК гравцю № 36 господарів, який скоює порушення, що заслуговує на покарання, була винесена, хоча із запізненням, але правильно. Правильним було також втручання через систему зв’язку з боку 4-ого арбітра, який проінформував головного арбітра про ситуацію, що заслуговувала на покарання ЖК.
68 хв. ЖК гравцю № 16, воротарю господарів, була винесена правильно за демонстративні протести, що містили скарги на неіснуюче порушення. Воротар втрачає контроль над м’ячем через контакт із партнером власної команди, футболістом № 2, і вже точно він не зазнав жодного порушення, що було скоєне суперником.
77-82 хв. Дві ЖК гравцю № 44 господарів були винесені за два особливо важливих порушення. На 77 хв гравець № 44 господарів намагається перешкодити швидкій перспективній контратаці (promissing attack) шляхом підкату, у якому він грає у ноги суперника. Арбітр правильно застосовує перевагу, але по її завершенню, виносить цьому гравцю ЖК. На 82 хв гравець № 44 господарів зриває не за Правилами просування перспективної атаки у виконанні гравця № 7 гостей шляхом скоєння порушення, що карається ЖК. Як наслідок, рішення винести ЧК за дві ЖК є правильним.

1/8 Кубку України, 25.10.2017, матч “Ворскла” - “Олімпік”
29 хв. М’яч після удару у виконанні гравця № 44 господарів влучає у руку, що знаходиться перед корпусом футболіста № 44 гостей. Правильна оцінка гри рукою з боку арбітра, який правильно оцінив ненавмисність і відсутність покарання 11У.

1/8 Кубку України, 25.10.2017, матч “Арсенал” - “Верес”
18 хв. Арбітр прийняв правильне рішення продовжити гру тому, що гравець № 4 господарів не скоїв порушення проти футболіста № 16 гостей, що заслуговував би на 11У. Відбувається звичайна боротьба за м’яч, в результаті якої футболіст № 16 гостей падає через відсутність опори та динаміку гри.
42 хв. АА № 1 помиляється в оцінці та поспішає підняти прапорець, щоб зафіксувати неправильне положення футболіста № 16 гостей, який забиває гол. В момент виконання гравцем № 77 гостей навісу, положення ступней футболіста відносно лінії воротарської площі, здається роблять його положення правильним (навіть якщо кут, під яким виконується зйомка є не симетричним до лінії поза грою). АА мав би більш уважно додержуватись техніки «чекай та дивись» тому, що гол слід було зараховувати.
76 хв. АА № 1 правильно оцінює поза грою, фіксуючи неправильне положення гравця № 45 господарів, який забиває гол. Його положення відносно лінії штрафної площі підтверджують її неправильність в момент виконання передачі його партнером по команді (навіть якщо кут, під яким виконується зйомка є не симетричним до лінії поза грою)
82 хв. ЖК гравцю № 9 гостей за симуляцію була дана правильно, оскільки він підсилює у демонстративний манері наслідки контакту у штрафній площі, намагаючись отримати 11У на користь власної команди.


Примітки:
ЗОГМ − Зрив Очевидної Гольової Можливості
СІП − Серйозне Ігрове Порушення
ЧК − Червона Картка
ЖК − Жовта Картка
ВУ − Вільний Удар
ШУ − Штрафний Удар
11У − 11-метровий удар
АА − Асистент Арбітра

http://referee.ffu.org.ua/ukr/news/661/