Новини
06ВЕР
Зірки УПЛ: Іурі

Новачок луганців — футболіст-загадка

У цій рубриці читач зможе ознайомлюватися зі стислими характеристиками футболістів, які виступають у Чемпіонаті Української Прем’єр-Ліги та з найкращого боку проявили себе в останньому календарному турі. Відповідні характеристики даватимуть професіонали своєї справи — колишні гравці й нинішні тренери, завдання котрих — робити необхідні акценти.

Нападника «Зорі» характеризує експерт Олег Венглинський:

Характеристика. Поки дуже складно давати йому характеристику, оскільки в Україні він провів усього два матчі. Комплексного враження про нього не маю ні я, ні вітчизняні фахівці, ні, можливо навіть, наставники луганського клубу. Головний позитив для бразильця в тому, що він уже в другій зустрічі на наших полях забив, причому двічі (а міг тричі): це може бути хорошим стартом для Іурі. Поки у вічі кидаються два аспекти. Перший: новачок «Зорі» — високорослий габаритний форвард, який міцно стоїть на ногах. Другий аспект: до України він виступав на незрівнянно нижчому рівні, в турнірах із меншою швидкістю, тож у нас він поки не встигає — ні з м’ячем, ні без нього; помітно, що бразилець не звик до такого темпу, до настільки щільних дій захисників, тобто йому складно, і сьогодні для нього все ще триває період адаптації. Стисле резюме його нинішнього стану може бути таким: «сирий», ненавчений гравець атакувального плану.

«Плюси» в грі. Повторюся: рано робити висновки. З того, що проявилось у двох стартових матчах, виокремлю здатність до силової гри та непогані дії на «другому поверсі». Також помітний його хороший футбольний егоїзм — необхідна риса для забивного форварда.

«Мінуси» в грі. Знову-таки, базуючись на стартових враженнях: поки в Іурі не видно швидкості, дриблінгу, обвідки. Ще я би виокремив недостатнє голеве чуття й проблеми з комбінаційною грою в пас.

Перспективи. Ймовірно, головний успіх бразильця — праця під орудою Юрія Вернидуба: цей тренер неодноразово доводив, що вміє знайти й розвинути у футболістові наявний потенціал. Сьогодні Іурі чимось нагадує екс-луганця Денніса Бонавентуре: пам’ятаємо, яким нігерієць був до «Зорі» й ким став у луганській команді. Тепер у долі новачка «чорно-білих» усе залежить від сумлінного ставлення до тренувань і… того, що йому дала матінка-природа.