Новини
22СЕР
Комітет арбітрів ФФУ продовжує проект «Post Scriptum»

Про дії рефері у матчах Чемпіонату УПЛ

6-ий тур, 19.08.2017, “Чорноморець” - “Верес”

2 хв. Правильне застосування усного зауваження за порушення, що було скоєне у необачний спосіб футболістом № 69 команди господарів проти гравця № 8 команди суперника.
19 хв. Усне зауваження футболісту № 5 команди господарів за порушення, що було скоєне проти гравця № 9 команди гостей, є правильним застосуванням «послідовності».
25 хв. Правильне застосування принципу «переваги» та «послідовності» із усним зауваженням гравцю № 25 команди гостей після завершення ігрового моменту.
28 хв. Гру було продовжено правильно так само, як правильно було не призначено 11-метровий удар. Правильна оцінка − мова йде про простий ігровий контакт між гравцями № 42 команди господарів та № 9 команди гостей.
29 хв. ЖК гравцю № 69 команди господарів була пред’явлена правильно за прийом виконаний у необачний спосіб із виставленою вперед ступнею перед гравцем № 8 команди гостей.
34 хв. Гру було продовжено правильно, незважаючи на так зване «порушення» проти гравця № 25 команди гостей, який під час виконання кутового удару падає після контакту із захисником на другому поверсі.
36 хв. Гру було продовжено правильно: після моменту із ударом гравця команди господарів у поперечину порушення «навмисна гра рукою» не було.
71 хв. ЖК гравцю № 25 команди гостей була пред’явлена правильно за підкат виконаний не за Правилами у ноги гравця № 75 команди суперника.
74 хв. Правильне застосування принципу переваги при перспективній атаці із застосуванням після завершення епізоду ЖК до гравця № 77 команди гостей, який скоїв порушення на початку ігрового епізоду.
75 хв. Не вистачає ЖК за порушення скоєне біля бокової лінії у необачливій спосіб з боку футболіста № 7 команди господарів проти гравця № 91 команди гостей. Не вистачало також допомоги з боку АА № 2.
86 хв. ЖК гравцю № 91 команди гостей була пред’явлена правильно тому, що він не за Правилами виконав прийом проти гравця № 7 команди господарів.
87 хв. ЖК гравцю № 77 команди господарів була пред’явлена правильно тому, що він скоїв жорстке порушення у необачний манері проти гравця № 22 команди гостей. Слід було припинити протест проти правильно застосованого та справедливого дисциплінарного покарання, що не було сприйняте з боку гравця № 77 команди господарів.

6-ий тур, 19.08.2017, “Шахтар” - “Олімпік”
4 хв. Призначити ШУ та зупинити перспективну атаку команди господарів, що могла закінчитись взяттям воріт, за очевидний поштовх з боку гравця № 19 команди господарів у спину захисника № 15 команди гостей було правильним рішенням.
8 хв. АА № 2, який дозволив завершити атакувальні дії команди господарів, прийняв правильне рішення продовжити гру тому, що м’яч повертається назад від захисника команди гостей і, тобто, в нього можна було грати.
31 хв. Не вистачає ЖК гравцю № 10 команди господарів, який діє із вперед виставленою ступнею, завдаючи удару безпосередньому супернику у верхню частини щиколотки. Дії, що заслуговують на обов’язкове покарання.
36 хв. Правильна фіксація положення поза грою з боку АА № 2, який помічає, хоча і мінімальне, неправильне положення гравця № 31 команди господарів.
48 хв. ЖК гравцю № 15 команди гостей була пред’явлена правильно за порушення скоєне у безрозсудній манері проти гравця № 11 команди господарів, який розпочинав перспективну контратаку.
49 хв. Правильне тлумачення ігрового епізоду. Правильне призначення ШУ на користь команди гостей у захисті тому, що порушення було скоєне гравцем № 19 команди господарів на шкоду футболіста № 32 команди гостей під час атакувальних дій.
53 хв. Арбітр правильно повторив сигнал свистка під час відновлення гри. В цьому випадку, через те, що він зупинив гру, не можна відновлювати її звичайним чином, проте треба зачекати свистка.
55 хв. ЖК гравцю № 14 команди господарів була пред’явлена правильно тому, що він рукою перешкоджає грі футболіста № 8 команди господарів. Мова йде про блокувальні дії, а не про агресивну гру.
56 хв. Було правильно призначено 11-метровий удар на користь команди господарів за очевидне порушення скоєне ногами із поваленням суперника на газон з боку гравця № 17 команди гостей проти футболіста № 17 команди господарів. Такі дії були спрямовані на перешкоджання просуванню до воріт. В цій ситуації потреби у ЖК немає.
75 хв. ЖК гравцю № 3 команди гостей, який перешкоджає корпусом футболісту № 31 команди господарів розвивати перспективну атаку, була пред’явлена правильно.
80 хв. Хоча м’яч і летить у швидкій та неконтрольованій манері, проте він влучає у руку футболіста № 32 команди гостей, яку він випростовує у гору у неприродній спосіб із чітким наміром збільшити об’єм власного тіла. Позиція арбітра є оптимальною, можливо, він перекритий іншим гравцем, проте його концентрація була на неналежному рівні. В цьому випадку потрібно було призначати 11-метровий удар на користь команди господарів за гру рукою, яку слід було вважати навмисною.
89 хв. ЖК гравцю № 44 команди господарів, який, після призначення арбітром ШУ, завдає удару по м’ячу, далеко вибиваючи його і тим самим демонструючи у явний спосіб протест, була пред’явлена правильно.

6-ий тур, 20.08.2017, “Зірка” - “Зоря”
6 хв. Правильне рішення зупинити гру, щоб призначити ШУ на користь команди у захисті за порушення в атаці скоєне з боку гравця № 29 команди господарів проти футболіста № 4 команди гостей.
19 хв. Оптимальне застосування переваги, що дозволило команді гостей швидко розвинути контратаку, яка призвела до взяття воріт.
35 хв. АА № 2, піднявши прапорець, правильно зафіксував положення поза грою, що заслуговувала на покарання.
38 хв. ЖК гравцю № 55 команди господарів була пред’явлена правильно за неналежне використання рук/ліктя у відношенні футболіста № 4 команди гостей.
40 хв. Було правильно продовжено гру, а не застосовано технічну санкцію, тому, що гравець № 21 команди господарів наближається на великій швидкості і стикається із футболістом № 39 команди гостей, який займав власну позицію захисника.
45 хв. Правильна фіксація активного положення поза грою на користь команди господарів при взятті воріт, яке не було зараховане.
50 хв. ЖК гравцю № 8 команди гостей, який виконував небезпечний прийом у підкаті, граючи у ноги суперника, була пред’явлена правильно.
52 хв. ЖК гравцю № 44 команди гостей, який зриває перспективні атакувальні дії футболіста № 77 команди господарів, була пред’явлена правильно.
53 хв. Правильне управління гравцями зупинило одразу будь-яку можливу конфронтацію між гравцем № 11 команди господарів, який під час атаки скоїв порушення проти футболіста № 4 команди гостей.
54 хв. Гравець № 11 команди господарів скоює порушення за відсутності м’яча проти футболіста № 2 команди гостей, вчиняючи необачні дії, граючи у ноги. Ці дії було правильно покарано ЖК.
56 хв. Правильна оцінки гри рукою як такої, що не заслуговує покарання. Гравець атаки команди гостей скидає головою м’яч, який потрапляє у корпус захисника команди господарів. Відстань та положення рук, що розташовані вздовж тіла, підтверджують відсутність навмисності.
57 хв. Правильна оцінка ситуації, що сталась у штрафній площі. Футболіст команди гостей повністю не контролює м’яч і падає в наслідок динаміки цього моменту, і тому не відбулось жодного порушення.
90+3 хв. Правильна оцінка гри рукою як ненавмисної. М’яч опускається, як «падаюче листя», вздовж корпусу захисника команди господарів. З боку захисника відсутня будь-яка навмисність і тому це не заслуговує на покарання.

6-ий тур, 20.08.2017, “Карпати” - “Олександрія”
24 хв. Гру слід було зупинити та призначити ШУ на користь команди господарів за те, що футболіст № 2 команди гостей «вкладає» гравця № 16 команди господарів на газон перед штрафною площею.
26 хв. Правильне рішення при оцінці ЗОГМ − правильне призначення ШУ+ЖК футболісту № 70 команди господарів, який скоює порушення під час перспективної атаки. Критерії оцінки ЗОГМ не застосовуються тому, що відсутній контроль м’яча, який знаходиться у повітрі, і тому в цій ситуації не йдеться про очевидну гольову можливість.
29 хв. Правильне управління гравцями шляхом застосування ЖК до гравця № 44 команди гостей за гру рукою в атаці. Також правильним було припинення емоційної реакції незгоди, яку демонстрував воротар, гравець № 1 команди господарів.
31 хв. ЖК гравцю № 17 команди господарів, який скоїв очевидне порушення у підкаті, зігравши небезпечно у ноги суперника, гравця № 6 команди гостей, була пред’явлена правильно. Неважливо, що йдеться про перше порушення − правильним було одразу застосувати санкцію.
54 хв. Неправильна оцінка з боку АА № 1 щодо фіксації положення поза грою.
63 хв. ЖК гравцю № 11 команди господарів, який використав у неналежний спосіб руки/лікоть у відношенні суперника, футболіста № 44 команди гостей, була пред’явлена правильно.
74 хв. Правильна фіксація поза грою з боку АА № 2, який не підтвердив гол, що було забито гостям, через положення поза грою, що заслуговувало на покарання.
90+3 хв. Не вистачає ЖК гравцю № 9 команди господарів, який здійснював при контратаці затримку у значний спосіб футболіста № 9 команди гостей.

6-ий тур, 20.08.2017, “Ворскла” - “Маріуполь”
2 хв. Правильне застосування переваги на користь гостей при швидкій контратаці так само, як правильним було усне зауваження футболісту № 33 команди господарів, який скоїв порушення проти гравця № 88 команди гостей.
16 хв. Правильна фіксація з боку АА № 2 положення поза грою, що заслуговувала покарання.
56 хв. ЖК гравцю № 23 команди гостей, який блокував корпусом з метою перешкоджання просуванню футболіста № 4 команди господарів під час перспективної атаки, була пред’явлена правильно.
60 хв. Було не правильно здійснено управління гравцями. Гравець № 17 команди господарів не скоїв жодного порушення проти футболіста № 11 команди гостей. Більш того, гравець № 11 команди гостей симулює порушення і потім, думаючи про те, що арбітр зафіксує порушення, бере м’яча до рук, проте арбітр фіксує гру рукою. Ситуацією слід було управляти по-іншому − покарати за симуляцію або припинити ЖК-ою очевидну та демонстративну незгоду гравця № 11 команди гостей. Простого ШУ за гру рукою недостатньо.
65 хв. ЖК гравцю № 8 команди господарів, який скоює напад ззаду проти футболіста № 50 команди гостей, була пред’явлена правильно. В цій ситуація відбулась правильна взаємодія з АА № 1.
67 хв. Правильна фіксація поза грою в особливо складній ситуації з двома передачами. Правильне застосування техніки «чекай та дивись» при виявленні моменту останньої передачі.
72 хв. ЖК гравцю № 33 команди господарів, який зупиняє початок контратаки футболіста № 8 команди гостей, була пред’явлена правильно.
75 хв. Неправильне управління ситуацією, тлумачення якої було простим. Гравець № 10 команди господарів, приймаючи прострільну передачу у штрафній площі, власним корпусом збиває на швидкості воротаря команди гостей, який вже стрибнув уперед у спробі відбити м’яч. Покарання у цій ситуації повинно було бути наступним: призначити ШУ на користь воротаря, а не продовжувати гру навіть хоча б через те, що два гравця, отримавши травму, знаходились на газоні. Гру слід було негайно зупиняти.
79 хв. Ясне та очевидне порушення було скоєне гравцем № 88 команди гостей проти футболіста № 26 команди господарів. Цей же гравець не погоджується з рішенням, демонстративно протестуючи. Йому було правильно винесено попередження.

6-ий тур, 20.08.2017, “Динамо” - “Сталь”
55 хв. Команда гостей забила м’яч у ворота згідно Правил. Правильна оцінка ситуації з боку АА № 1 − «прапорець внизу». Футболіст команди гостей, який забиває м’яч у ворота, починає рухатись ззаду, а положення його партнера по команді не можна вважати активним, через те що, він не втручається у гру.
58 хв. Правильна оцінка ситуації у штрафній площі. Гравець № 34 команди господарів не скоює жодного порушення, пов’язаного із грою рукою, проте м’яч змінює траєкторію після контакту із його груддю.
84 хв. Правильна оцінка з боку АА № 2 під час контратаки команди господарів передачі, яку було адресовано гравцю № 41 команди господарів, який перебував у правильному положенні тому, що лінія м’яча знаходилась перед ним.
86 хв. Правильна оцінка з боку АА № 2 ситуації із неправильним положенням у поза грою футболіста команди господарів