Новини
03СЕР
Віталій Кольцов: Після зустрічі із «Зорею» прийшла впевненість

Хавбек «Маріуполя» — про психологію, тактичну схему команди та відчуття від УПЛ

— Віталію, здається, минулого туру Вашу команду прорвало. Як би Ви пояснили покращення гри «Маріуполя» порівняно з першим туром?

— Для нас матч із «Вересом» був не просто початком сезону, а новим стартом в Українській Прем’єр-Лізі, тому ми дуже хвилювалися. Тим паче виступали перед своїми вболівальниками. Може, в чомусь «перегоріли». Потім заспокоїлись, а після зустрічі із «Зорею» прийшла впевненість. Ми повірили в себе, тому, як результат, — перемога над «Чорноморцем».

— У двох турах із трьох Ви закривали позицію «чистого» опорника, в матчі проти «Зорі» діяли трохи ближче до атаки. Де грати зручніше?

— Насправді я в усіх поєдинках грав у опорній зоні. Більше того, на цьому місці виступав і в Першій лізі, й у «Шахтарі-3» (там, правда, інколи грав як центральний захисник). Це для мене оптимальна позиція.

— Після повернення в УПЛ «Маріуполь» щоразу використовує однакову схему — 4+5+1. Чи можна очікувати тих чи інших варіацій? Сьогодні як у світовому футболі, так і в Україні модно використовувати різні схеми.

— Тут більше запитання до тренерів… А навіщо змінювати модель гри, яка приносить результат? У чому суть? Ми всі до цього звикли, знаємо, що робити й чого чекати один від одного. Будувати окрему тактику під кожного суперника дуже складно. Й не впевнений, чи дуже ефективно.

— Розглядаючи три стартові поєдинки сезону, виникає думка, що порівняно з матчем проти «Вереса» в наступних двох Ваша команда грала розкутіше й не так обережно…

— Десь так і було. Повторюся: з «Вересом» ми дуже хвилювались, особливо в першому таймі, тому й вийшло так, що трохи перестрахувалися. Проте відтоді минув майже місяць, і ми більш-менш звикли до Української Прем’єр-Ліги.

— Про неї. Ви є одним із небагатьох футболістів «Маріуполя», хто раніше не грав у Чемпіонаті УПЛ. Які маєте враження від цього турніру?

— Поки все добре, розчарувань не маю. Зрозуміло, тут вищі швидкості, проте до всього цього можна з часом звикнути. На мою думку, у нас є дві команди — «Шахтар» і «Динамо», які стоять ніби окремо. З усіма іншими можна боротися.

— Що можна відповісти скептикам, які не вірять у те, що наступного туру маріупольці візьмуть очки?

— Та що їм відповідати?.. «Шахтар» — чемпіон і володар Кубка України, клуб європейського рівня. Ми вийдемо на поле й спробуємо показати все, що вміємо. А там — як вийде.

— В юнацькому віці Ви виступали за дві збірні України цієї вікової категорії. Чи навідують думки про те, щоб якогось дня отримати виклик від тренерів іншої збірної — національної? Тим паче цього легше досягти, виступаючи в УПЛ.

— Звичайно, маю таку мрію! Все залежить від мене — як себе проявлю. Вважаю, в усіх футболістів УПЛ є бажання виступати за збірні й усі мають на це шанс.