Новини
02СЕР
Богдан Шуст: Як розвивати футбол, не переходячи центр поля?

Голкіпер «Ворскли» — про старт сезону, лідера своєї команди та перспективи

— Богдане, шість очок у трьох поєдинках — хороший результат чи не дуже?

— Ну, зараз рано робити висновки… Всі три матчі були дуже різні: з «Шахтарем», на мою думку, грали добре, однак поступилися з великим рахунком; із «Карпатами» по ділу виграли; із «Зіркою» промучилися, там результат міг бути будь-який. Веду до того, що ми на кожен матч виходимо з думкою про перемогу, але футбол — жива гра, в якій можливі різні варіанти.

— Від 18 липня, коли «Ворскла» на старті сезону крупно програла «Шахтареві», минуло три тижні. Чи встигли проаналізувати, що ж стало причиною такого результату (0:3)?

— У нас усі в команді розуміли, проти кого граємо. Проте ми вирішили: це початок сезону, домашній матч, і футболісти хотіли сподобатися своїй публіці. Була обрана контратакувальна тактика, ми створили моменти, які, на жаль, не пощастило втілити в забиті м’ячі.

— Іще про матч із «гірниками». Чи не варто було зіграти строго від оборони? Зверніть увагу на реакцію полтавської публіки: на домашній матч третього туру, порівняно з першим, прийшло майже в десять разів менше глядачів. Ось що таке розчарування…

— І що, треба було закритися, не переходити центр поля і вимучити нічию? Як розвивати футбол, не переходячи центр поля? Повторюю: то був перший матч сезону на рідному стадіоні, ми хотіли зіграти у футбол і досягти прийнятного результату. Чемпіонат довгий, і будуть матчі, коли нам потрібно доведеться діяти саме так — дуже раціонально. Втім, це на майбутнє, а грати так у дебютній грі — неправильно. При цьому не забувайте: мало в якої команди виходить зіграти з «гірниками» по нулях… Й повірте: якби була краща погода, і на «Зірку» прийшло би більше людей!

— За три тури Чемпіонату УПЛ Ваша команда спробувала дві в дечому різні тактичні схеми — з одним нападником і двома. То був вимушений експеримент і чи триватимуть пошуки надалі?

— Розумієте, перед кожним поєдинком ми детально розбираємо суперника й із цього виходимо — хто нам протистоїть і що ми можемо показати. Так буде протягом усього сезону: ми не збираємося прилаштовуватися під опонентів, але вважаємо правильним діяти гнучко, варіювати тактику під конкретний матч.

— Цього сезону Ваш партнер Шарпар переживає справжній ренесанс. Один із емоційних коментаторів навіть назвав його «полтавським Мессі»! Взагалі не залишає відчуття, що В’ячеславу дивовижно комфортно як у Полтаві, так і в головному клубі міста…

— Ви правильно зауважили: В’ячеслав — ключова постать нашої команди, її мозковий центр. У нього великий футбольний інтелект, він веде нашу гру, формує командні дії. Він справді добре почувається у нас, і ми сподіваємося, що в подальшому Шарпар продовжить прогресувати.

— Влітку до Полтави повернувся асистент тренера Балан. Як Вам працюється з Іваном Дмитровичем?

— Та ми давно знаємо Дмитровича — як чудового фахівця й психолога! При ньому у нас не буває поганого настрою! Він діє точково: все помічає, за всім устигає. Я дуже радий, що він повернувся. Можу про нього сказати лише хороші слова!

— Яке завдання поставило керівництво «Ворскли» перед футболістами? Є фахівці, які переконують: із таким складом полтавці мають думати про «бронзу»…

— Знаєте, минулого року у нас і справді був склад, готовий боротися за медалі. Тепер також маємо серйозний добір виконавців, але, як і торік, багато чого залежить від численних нюансів. Знову-таки, згадайте наші матчі: з «Карпатами» виходило майже все, із «Зіркою» виходило мало чого. Тому не хочу заглядати наперед. Усі матчі даються дуже складно. Все може статися.