Новини
24ЧЕР
Роман Санжар: Навіть за короткий строк відпустки встиг «перезавантажитися»

Наставник «Олімпіка» — про минуле, майбутнє й емоційну складову в здобутті результатів

— Романе Миколайовичу, де провели короткочасну відпустку й чи встигли за ці кілька тижнів реально скучити за футбольною рутиною?

— Поїхав за кордон, пробув там 10 днів. Може здатися, що цього замало, проте я вже давно звик до короткого відпочинку — не люблю довго сидіти без роботи. Так що навіть за такий строк устиг «перезавантажитися».

— Що відчули, дізнавшись про довгождане рішення УЄФА допустити «Олімпік» у Лігу Європи? Мабуть, довелося пережити напружені години очікування…

— Якщо чесно, ні на хвилину не сумнівався в позитивному для нас рішенні. Був просто впевнений, що влітку дебютуємо в Європі. Нічого, схожого на хвилювання, не відчував.

— До старту наступного сезону — зокрема, в єврокубках — залишилося не так багато, проте новини з Вашого клубу більше тривожать, адже пішли Матяж, Гемега, Журахівський, а придбань… Не розкриєте плани щодо трансферної кампанії?

— Існує ймовірність, що до закриття трансферного вікна можуть піти Поступаленко та Олійник. Однак ясності в цьому плані немає — надто рано про це говорити. Ідентична ситуація із запрошеннями: є низка футболістів на перегляді, проте, повторюся, ще навіть сезон не розпочався, а трансферне вікно зачиниться на початку вересня. Конкретики поки немає й не може бути.

— Наступні два запитання можна розглядати як у контексті минулого сезону, так і наступного. Перше: фахівці зазначали, що в «Олімпіка» проблеми з психологією — якщо команда пропускала за стартові 10 хвилин, майже напевно програвала з великим рахунком. Як це виправити?

— Цікава статистика, треба її врахувати… Я переконаний: маємо справу з психологією, й нічим іншим. У нас були поєдинки, коли ми переломлювали невдалий хід подій, відігравалися, втім, частіше все було інакше. Насправді треба старатися не допускати такого — швидко пропускати й після того «героїчно» відіграватися.

— …І друге запитання: Ви дотримуєтеся раціонального, оборонного стилю гри, втім, у деяких матчах (наприклад, навесні з «Чорноморцем») «синьо-біло-чорні» діяли в атакувальній манері. Не можна так частіше?

— Тут теж ключовий — психологічний фактор. Згадана зустріч із одеситами справді була особлива: сама турнірна ситуація підстьобувала нас грати винятково на перемогу, а головне — крім того, що мої підопічні виконали тактичне завдання, нам вдалося досягти максимального емоційного піку. Повірте, схожі ситуації — коли вдається проявити такий емоційний градус, виникають рідко. Жодна команда у світі не може грати так щоматчу. Згадаймо весняне протистояння в Лізі чемпіонів між «Барселоною» та ПСЖ — 6:1 після 0:4. Сама турнірна ситуація спонукала каталонців максимально зібратись і показати все вміння. Проте грати так від поєдинку до поєдинку — нереально. Ні для «Барселони», ні для нас. Просто треба старатися, щоби схожі емоційні піднесення з’являлися не дуже рідко.

— Наостанок — організаційний момент: «Олімпік» має домовленість про сезонну оренду стадіону «Динамо» ім. Лобановського. Нещодавно там почався капітальний ремонт. Слідкуєте за тим, як усе проходить?

— Я за цим не слідкую, просто тому, що фізично не маю часу: займаюся тренувальним процесом, підготовкою підопічних до сезону, тому дуже перевантажений роботою. Проте не маю сумнівів, що ФК «Динамо» впорається, й проблем не виникне.