Новини
19ЧЕР
Восьма Чаша для київського «Динамо»

Приблизно три десятиліття тому відбувся найбільш видовищний фінал Кубка колишнього СРСР

«ДИНАМО» (МІНСЬК) — «ДИНАМО» (КИЇВ) — 3:3 (2:1, 1:2, 0:0, 0:0), по пенальті 2:4.

14 червня 1987 року. 18:00. Фінал Кубка СРСР. Москва. Центральний стадіон ім. Леніна, +25С. 75 000 глядачів.

Судді: Бутенко, Кирилов, Хусаїнов (усі — Москва).

КИЇВ: Чанов, Михайличенко, Балтача, Кузнєцов, Дем’яненко, Рац, Яковенко, Баль, Заваров, Євтушенко, Блохін (Яремчук, 55; Горілий, 60). Тренер: Лобановський.

МІНСЬК: Сацункевич, Боровський, Метлицький, Янушевський, Сокол (Курненін, 80), Зигмантович, Гоцманов, Деркач (Кистень, 87), Алейников, Шалімо (Гуринович, 54), Кондратьєв. Тренер: Савостиков.

Голи: Кондратьєв (20), Зигмантович (45, пен.), Алейников (60) — Рац (45), Кузнєцов (63), Заваров (90).

Пенальті: 1:0 Метлицький, 1:1 Дем’яненко, 1:1 Боровський (воротар), 1:2 Михайличенко, 1:2 Алейников (повз), 1:3 Балтача, 2:3 Курненін, 2:4 Євтушенко.

…Здавалося, на 60-й хвилині битви її долю вирішено, бо сябри завдяки Алейникову подвоїли перевагу над хлопцями Лобановського. Однак за ті півгодини, що зосталися до свистка про закінчення матчу, кияни (які боролись із особливостями постуспішного періоду: половина футболістів здала порівняно з попереднім роком) спромоглися на диво. Прем’єрною цеглиною став одчайдушний удар центрбека Кузнєцова зі штрафного, другою — фантастичне взяття воріт диспетчером Заваровим за секунди до поразки, третім — серія післяматчевих пенальті, де в наших забили всі, а в білорусів промазали якраз лідери. До того була неперевершено цікава гра, в якій її учасники хоч і помилялися трохи забагато, проте не зупинялись ані на секунду. В ході поєдинку українці поступалися 0:1 (Кондратьєв), 1:2 (Рац — Зигмантович) і 1:3, попри те, що мали значно більше нагод забити, а наявний у них добір виконавців був на дві голови вищий (утім, ніде правди діти, ігровий малюнок підопічних метра був розхитаний). Вирішального моменту клас дався взнаки, тож геній Заварова компенсував явний спад кондицій низки його колег (насамперед Дем’яненка та Яремчука). Уявіть емоції уболівальників, коли арбітр Бутенко сигналізував завершення найкрасивішого радянського фіналу, котрий не зіпсували +25С. Іще уявіть, як травмований Блохін, аби не чекати лікарів, на руках виповзав із поля.

У повному обсязі «трилер» можна передивитися за цим посиланням:

На фото: футболісти київського «Динамо» розгойдують тренера Валерія Лобановського. Після матчу Васильович підійшов до наставника мінчан і сказав: «Якщо чесно, я вже думав, що сьогодні ви нас не відпустите…»

Фото з особистого архіву Олександра Новикова.